Galvos, prie kurių buvo pridėtos etiketės su žmogaus vardu, mirties vieta, data ir priežastimi, buvo naudojamos vienoje Romos mokslinių tyrimų institucijoje, o vėliau grąžintos į Jungtines Valstijas, sakė Kuko apygardos medicinos tyrimų biuro atstovė Mary Paleologos.

"Šios galvos yra anatominiai preparatai, naudoti tyrimams - jos atvežtos tinkamai užkonservuotos, supakuotos ir sužymėtos", - sakė ji.

Galvos buvo grąžintos iš Italijos į JAV, kur jos turėjo būti sunaikintos. Jos gabentos kaip įprastas krovinys trijuose sandariuose konteineriuose oro bendrovės "Lufthansa" lėktuvu.

Tačiau kai balzamuotos galvos buvo perleistos per rentgeno aparatą O'Hare'os oro uoste, kuris yra vienas iš judriausių Jungtinėse Valstijose, jas konfiskavo muitinės agentai, nusprendę, kad šios siuntos važtaraščiai yra neaiškūs.

"Dabar jų dokumentai tvarkomi", kad galvos galėtų pasiekti savo kelionės galutinį tikslą - vieną krematoriumą Čikagos apylinkėse, M.Paleologos sakė naujienų agentūrai AFP.

Kol kas tos galvos laikomos Kuko apygardos lavoninėje.

M.Paleologos negalėjo nurodyti, kuri Romos tyrimų institucija atsiuntė šiuos preparatus.

Jungtinėse Valstijos, kuriose žmonės turi teisę paaukoti savo palaikus mokslui, yra svarbus prekybos žmogaus kūno dalimis, naudojamomis medicinos tyrimams centras.