Jis pareiškė, jog didžiuojasi, kad gegužės 9-ąją vyks į Maskvą dalyvauti 70-ųjų Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinių renginiuose.

Jis greičiausiais bus vienintelis aukšto rango Europos Sąjungos (ES) atstovas, kartu su kolega Vladimiru Putinu dalyvausiantis minėjime, praneša agentūra „RIA Novosti“.

„Aš ten važiuoju ne kalbėtis tarptautinėmis temomis, o švęsti karo pabaigos, – pareiškė M. Zemanas šią savaitę susitikęs su Turnovo miesto gyventojais. – Aš važiuoju, kad pagerbčiau 150 000 sovietų piliečių, žuvusių išlaisvinant Čekiją ir Slovakiją. Aš didžiuojuosi, kad ten važiuoju“.

Atsakydamas į klausimą, ar nemano, kad ši kelionė prieštarauja Čekijos interesams, M. Zemanas sakė šia tema diskutavęs su vyriausybės vadovu ir užsienio reikalų ministru. Tačiau nė vienas jų nepasakęs, kad jis neturi vykti.

Kalbėdamas apie Ukrainos konfliktą, Čekijos prezidentas pareiškė esąs už ekonominių sankcijų Rusijai panaikinimą. „Rytų Ukrainoje galioja nors ir silpnos, bet paliaubos“, – teigė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praėjusią savaitę pranešė, kad 26 šalių lyderiai, įskaitant Indijos, Pietų Afrikos, Mongolijos, Vietnamo, Kubos ir Šiaurės Korėjos, patvirtino savo dalyvavimą gegužės 9-osios šventėje.

Anksčiau skelbta, kad Rusijos kvietimo, be kitų, nepriėmė JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama), Lenkijos prezidentas Bronislavas Komorovskis (Bronislaw Komorowski), Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel), Bulgarijos vadovas Rosenas Plevnelijevas, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas (Donald Tusk), Didžiosios Britanijos premjeras Deividas Kameronas (David Cameron), Lietuvos, Estijos ir Latvijos lyderiai.