Vengrija taip pat paskelbė pavojų, tvinstant didžiajai Dunojaus upei, kuri taip pat kelia pavojų Austrijos miestams.

Čekijoje, kur potvyniai nusinešė jau aštuonių žmonių gyvybes, tūkstančiai namų šiaurinėje šalies dalyje liko be elektros, dujų ir geriamojo vandens.

Keli miestai Čekijos šiaurėje ir rytų Vokietijoje atsidūrė pavojuje dėl kylančio Elbės upės vandens po smarkių liūčių, praslinkusių didelėje Vidurio Europos teritorijoje.

Vokietijos mieste Dresdene, esančiame netoli sienos su Čekija, keli šimtai žmonių buvo evakuoti, kai prognozės parodė, kad Elbės vandens lygis gali pakilti net devynis metrus.

"Turėjau miegoti savo senelės namuose, o mano mama apsistojo pas draugę", - sakė vienas berniukas, padėjęs nešioti smėlio maišus Dresdene.

Visoje Čekijoje nuo potvynių pradžios buvo evakuota per 19 tūkst. žmonių, sakė ugniagesių tarnybos atstovė Nicole Zaoralova.

Vandens lygis Elbėje trečiadienį tikriausiai labiausiai pakils Čekijos pramonės mieste Ūstyje prie Labės, sakė vandentiekio bendrovės "Povodi Labe" bendrovės atstovas Jiri Petras (Jiržis Petras).

Kylant vandens lygiui, Ūstyje prie Labės teko evakuotis jau 3 700 žmonių ir buvo užlieta vietos geležinkelio stotis. Šis miestas yra už maždaug 30 kilometrų nuo sienos su Vokietija.

Prognozuojama, kad vandens lygis Ūstyje prie Labės beveik pasieks 2002 metais užfiksuotą rekordą, kai per Vidurio Europą nusirito didžiulė potvynių banga, vien Čekijoje nusinešusi 17 žmonių gyvybių.

Be aštuonių žmonių, kurių žūtis jau patvirtinta, Čekijos policija ieško keturių dingusių asmenų.

Nuo Ūsčio prie Labės vandens masė tekės tolyn į rytų Vokietiją, kur Elbės pakrančių miestai, įskaitant Dresdeną ir Magdeburgą, ruošiasi atremti stichiją.

Magdeburge pareigūnai paskelbė nepaprastąją padėtį ir nurodė, kad vandens lygis, paprastai siekiantis du metrus, gali pakilti iki beveik septynių metrų - aukščiau nei 2002-aisiais.

Antradienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel pažadėjo skirti 100 mln. eurų (345 mln. litų) pagalbą nuo potvynių nukentėjusioms teritorijoms.

Centrinę Europą nuo praeito savaitgalio niokojantys potvyniai taip pat pareikalavo dviejų žmonių gyvybių Austrijoje, o dar vienas žmogus žuvo Šveicarijoje.