"Hana Humpalova ir Antoni Chrastecka grįžo į tėvynę 2015 metų kovo mėnesį, - pažymėjo leidinys. - Vyriausybė sutiko atlikti sandorį su teroristais. Sprendimą sumokėti išpirką priėmė ankstesnis premjero Jiržio Rusnoko ministrų kabinetas".

Tai pirmasis kartas, kai teroristai reikalavo išpirkos už Čekijos piliečių išlaisvinimą. Sprendimas buvo priimamas Valstybės saugumo tarybos lygiu - ją sudaro šalies ministras pirmininkas, teisėsaugos institucijų vadovai.

"Diskusija buvo nelengva. Niekas nenorėjo prisiimti atsakomybės už tai, kad galime tapti merginų mirties priežastimi. Buvo pasiektas vieningas susitarimas", - laikraščiui sakė vienas iš sprendimo proceso dalyvių. Išpirkos didžiausia galima riba pareigūnai nustatė 10 mln. JAV dolerių sumą.

Vis dėlto Čekijos žvalgybos tarnybos nustatė, kad iš nelaisvės paleista H. Humpalova nesugebėjo prisitaikyti prie gyvenimo namuose ir bandė grįžti pas pagrobėjus. Moteris, nelaisvės metu priėmusi islamo tikėjimą, buvo suimta Turkijos pasienyje ir grąžinta į Čekiją.

Šalies turistes centrinės valdžios nepripažįstantys klajokliai pagrobė 2013 m. kovo 13 d. pietvakarinėje Pakistano provincijoje Beludžistane. Ten merginos atvyko iš kaimyninio Irano.