Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė Prahoje Šv. Vito katedroje dalyvavo kovotojo už laisvę ir buvusio Čekijos prezidento Vaclavo Havelo valstybinių laidotuvių ceremonijoje.

Lietuvos vadovė pabrėžė, jog Vaclavas Havelas buvo didysis europietis, kurio drąsa, moralinės vertybės ir idealizmas pakeitė Europą. Jo vedama Aksominė revoliucija įkvėpė lietuvių ir kitas tautas laisvės siekti taikiai. Valstybės vadovės teigimu, mirus Vaclavui Havelui Lietuva neteko draugo, tvirtai rėmusio mūsų nepriklausomybę.

„Esu dėkinga likimui, kad teko sutikti prezidentą Vaclavą Havelą. Tai buvo nuoširdus, šviesus ir paprastas žmogus, kuriam moralinės vertybės, žmogiškumas ir laisvės siekis buvo svarbiausia. Žmogus, kuris turėjo daug vidinės drąsos išsakyti tiesą. Kurio dvasios stiprybės nepalaužė kalėjimas ir persekiojimai", - sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

2007 m. prezidentė Dalia Grybauskaitė Krynicos ekonomikos forume Vaclavui Havelui įteikė garbingą Vidurio ir Rytų Europos metų žmogaus apdovanojimą.

Čekija atsisveikino su Vaclavu Havelu

Vidurdienį visa šalis mirusį lyderį pagerbė tylos minute, o jos metu daug kur sustojo eismas ir darbas. Tris minutes visoje šalyje taip pat skambėjo bažnyčių varpai, o nuo kalvos priešais Prahos pilį buvo paleista 21 patrankos šūvių salvė.

Garsiausia šio buvusio dramaturgo disidento, kurio kūryboje svarbi totalitarinio režimo nežmoniškumo tema, frazė yra "Tiesa ir meilė turi įveikti melą ir neapykantą".

1989-1992 metais V.Havelas buvo Čekoslovakijos, o buvusiai federacijai taikiai skilus į dvi valstybes, 1993-2003 metais, - Čekijos Respublikos prezidentas.

Į paskutinę kelionę Aksominės revoliucijos lyderis buvo palydėtas baigiantis sielvarto ir nostalgiškų prisiminimų kupinai savaitei po disidento dramaturgo, kuris vadovavo dešimtmečius gyvavusį komunistinį režimą 1989 metais nuvertusiai taikiai revoliucijai, mirties.

V.Havelo našlė Dagmar, šeimos nariai, draugai ir dešimčių šalių lyderiai penktadienį susirinko Prahos gotikinėje Šv.Vito katedroje, kur prasidėjo gedulingos pamaldos.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy ir Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas buvo tarp maždaug tūkstančio gedėtojų, kurie nulenkė galvas prie karsto, užkloto Čekijos vėliava.

Vidurdienį visa šalis mirusį lyderį pagerbė tylos minute, o jos metu daug kur sustojo eismas ir darbas. Tris minutes visoje šalyje taip pat skambėjo bažnyčių varpai, o nuo kalvos priešais Prahos pilį buvo paleista 21 patrankos šūvių salvė.

Ceremonijos pabaigoje V.Havelo karstas bus išneštas per katedros Auksinius vartus ir išvežtas į Strašnicių krematoriumą, kur vyks privati šeimos laidotuvių ceremonija. Urna su V.Havelo pelenais bus palaidota jo šeimos kape Vinohradų kapinėse šalia savo pirmosios žmonos Olgos, kuri mirė 1996 metais.

Gedulingas mišias aukoja Prahos arkivyskupas Dominikas Duka, kuris komunistinio režimo buvo kalinamas kartu su V.Havelu. Jas koncelebruoja Vatikano pasiuntinys Giovanni Coppa ir V.Havelo draugas bei buvęs disidentas vyskupas Vaclavas Maly.

Tarp svečių taip pat buvo buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Walesa (Lechas Valensa), vadovavęs antikomunistiniam "Solidarumo" judėjimui.

Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas, kuris buvo V.Havelo griežtas politinis priešininkas, ir du velionio draugai - užsienio reikalų ministras Karelas Schwarzenbergas bei buvusi JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright, sakė atminimo kalbas katedroje, menančioje X šimtmetį, kurioje valstybinės laidotuvės vyksta pirmąkart nuo 1875 metų.

Mirė po sunkios ligos

DELFI primena, kad buvęs Čekijos prezidentas mirė gruodžio 18 dieną po sunkios ligos.

Septintajame dešimtmetyje V.Havelas pradėjo kovą su komunistiniu režimu Čekoslovakijoje. Po "Prahos pavasario" 1968 metais V.Havelas ne kartą buvo areštuotas, kai kuriuos jo literatūrinius kūrinius buvo uždrausta spausdinti.

V.Havelas vadovavo be kraujo praliejimo 1989 metais įvykusiai Aksominei revoliucijai, nulėmusiai Sovietų Sąjungos palaikomo komunistinio režimo žlugimą tuometėje Čekoslovakijoje.

1989 metų pabaigoje jis buvo išrinktas Čekoslovakijos prezidentu, 1993 metais tapo naujai susikūrusios Čekijos prezidentu ir šias pareigas ėjo iki 2003 metų.

Istoriko Algimanto Kasparavičiaus teigimu, V.Havelas ankstyvojo Sąjūdžio metais lietuviams buvo ideologinė vėliava ir viltis, o po nepriklausomybės atkūrimo - principingas ir nuoseklus Lietuvos valstybingumo gynėjas.

Jo teigimu, V.Havelo politinė figūra daug lėmė, kad sovietinio totalitarizmo sistema Europoje iš esmės sugriuvo taikiai ir be ženklesnių aukų.