Nedaug galių turinčio Senato rinkimai greičiausiai nesukels esminių permainų Socialdemokratų mažumos vyriausybėje, tačiau gali užgniaužti valdančiosios partijos ir jos sąjungininkų bandymus apriboti prezidento įgaliojimus.

Pirmieji pranešimai iš balsavimo punktų rodo, kad rinkėjų aktyvumas yra mažesnis nei 34 procentai - toks jis buvo pirmajame Senato rinkimų rate. Senatas, kurį dauguma čekų laiko nenaudinga plepių įstaiga, neturi įgaliojimų atleisti iš pareigų ministrų kabineto narius.

Praėjusį sekmadienį vykusiuose rinkimuose tik vienoje rinkimų apygardoje paaiškėjo nugalėtojas, todėl net dėl 26 iš 81 Senato vietų reikėjo surengti antrąjį rinkimų turą.

Socialdemokratų kandidatai prieš savaitę vykusiuose rinkimuose jau patyrė pralaimėjimą keturiose iš devynių turėtų rinkimų apygardų. Valdančiosios partijos partneriai iš parlamentinės koalicijos sekmadienio rinkimuose varžosi dėl 18 vietų.

Visoje šalyje atliktų nuomonių apklausų duomenimis, Socialdemokratai yra vieni iš pirmaujančių, tačiau mažas rinkėjų aktyvumas, iškilių kandidatų stygius, rinkimų sistema bei vietos problemos pirmajame rate sukūrė jiems nepalankias sąlygas.