Čečėnijos užsienio reikalų ministras Iljasas Achmadovas pristatė planą tą pačią dieną, kai Rusijos karinė vadovybė paskelbė sustiprinusi aviacijos puolimą pietų Čečėnijoje.

Maskva anksčiau atmesdavo raginimus susitarti dėl taikos. Rusijos valdžia teigia, kad prezidentas Aslanas Maschadovas nekontroliuoja maištininkų grupių, o patį prezidentą siūlo patraukti baudžiamojon atsakomybėn už neteisėtą nepriklausomybės paskelbimą.

Čečėnijos atstovai pirmiausia siūlo skelbti paliaubas, kurias prižiūrėtų Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija, Europos Taryba, Jungtinės Tautos ir NVS. Planas taip pat numato įkurti laikiną vykdomosios valdžios komitetą, kuriame dirbtų Čečėnijos, Rusijos ir Europos pareigūnai.

Antrojoje plano dalyje siūloma abiem šalims neperžengti savo kontroliuojamos teritorijos ribų ir pradėti taikos derybas, kurioms tarpininkautų ESBO ir Europos Taryba. Čečėnų vyriausybė taip pat ragina imtis tarptautinio karo nusikaltimų, įvykdytų per abu Čečėnijos karus, tyrimo.

"Kviečiame Jungtines Valstijas ir tarptautinę bendruomenę padėti mums užbaigti karo veiksmus", sakoma plane, kurį pasirašė UR ministras I. Achmadovas.

I. Achmadovas išdalijo taikos plano kopijas spaudos konferencijoje. Rusijos pareigūnams šis dokumentas kol kas neįteiktas.

Čečėnijos ministras sakė prieš dvi dienas prašęs susitikimo su Valstybės departamento pareigūnais, nes tikisi, kad jie stipriau paragins Rusiją pradėti derybas.

Valstybės departamento pareigūnai pranešė kol kas nenusprendę dėl susitikimo su Čečėnijos delegacija, tačiau perspėjo, kad Vašingtonas nesiims tarpininko vaidmens.

Vis dėlto JAV pareigūnai pareiškė, kad abi šalys "privalo užmegzti dialogą ir išspręsti konfliktą taikiai, be karinių priemonių".

Anksčiau įvykęs Valstybės departamento ir Čečėnijos parlamento pirmininko pavaduotojo susitikimas sukėlė Maskvos įsiūtį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją