R. Kadyrovo polinkis viešai gėdinti žmones, išdrįsusius paprieštarauti jam ar žmogui, atvedusiam jį į valdžią – Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, nėra naujiena.

Tačiau virtinė sukrečiančių incidentų, kuriuos lydėjo grasinimai susidoroti su užsienyje gyvenančių ir R. Kadyrovo veiksmus sukritikavusių čečėnų šeimomis, sukėlė tiek pačių čečėnų, tiek žmogaus teisių gynėjų pasipiktinimą, rašo svetainė rferl.org.

Sausio 2 dieną Norvegijos Oslo mieste gyvenantys čečėnų emigrantai surengė protesto akciją prieš nuožmius R. Kadyrovo valdymo metodus ir išreiškė paramą Aišat Inajevai – socialinei darbuotojai, kurią Čečėnijos lyderis viešai sugėdino, kai ši apkaltino jį dėl endemiškos korupcijos šioje Šiaurės Kaukazo respublikoje.

A.Inajeva, kuri pasiskundė dėl to, kad jos viršininkas verčia ją kiekvieną mėnesį atiduoti 3 tūkst. rublių (apie 38 eurus), kai ji apmoka savo komunalinių paslaugų sąskaitas, po kelių dienų akis į akį turėjo susitikti su R. Kadyrovu vienoje valstybinės televizijos laidoje.

Moterį taip pat barė jos vyras, jos viršininkas, kiti aukšti pareigūnai ir laidos vedėjas. Akivaizdžiai pažeminta A. Inajeva atsiėmė visus savo pasakytus žodžius.

„Brolis atsako už savo brolį“

Maskva neturi kito sprendimo, kaip tik griežtai bausti ir daryti spaudimą žmonėms, – sakė čečėnų žmogaus teisių aktyvistas Achmedas Gisajevas, organizavęs piketą Osle. – Rusijos valdžia Čečėnijoje merdi. Niekas neturi teisės kritikuoti jos ar Vladimiro Putino statytinio R. Kadyrovo“.

Pasak A. Gisajevo, Oslo protesto akcijoje dalyvavo apie 150 žmonių. Kai kurie iš jų laikė plakatus su tokiais šūkiais kaip „Sustabdykite V. Putino terorą Čečėnijoje“.

Panašus mitingas įvyko Vienoje gruodžio 24 dieną. Jo metu protestuotojai pasmerkė represijas prieš žmones, kurie kritikavo R. Kadyrovą ir jo vyriausybę.

Pats R. Kadyrovas piktai reagavo į mitingą Vienoje. Per regioninės televizijos transliaciją gruodžio 30 dieną jis prisiekė susekti šioje protesto akcijoje dalyvavusių čečėnų šeimas ir priversti jas nutildyti savo artimuosius Austrijoje.

„Pagal mūsų tradicijas brolis atsako už brolį, – pareiškė R. Kadyrovas. – Nurodžiau išsiaiškinti, ar jie turi brolių ir tėvų, kuriam klanui jie priklauso, kur jie gimė ir kas jie tokie yra“.

Jis pažadėjo pasitelkti „visus įmanomus išteklius“, kad Čečėnijoje gyvenančios šeimos „išsiaiškintų“ su savo giminaičiais užsienyje. „Jeigu jos nesiims jokių sprendimų, mes pareikalausime, kad jie imtųsi“, – įspėjo jis.

A.Gisajevas tvirtina, kad Čečėnijoje seniai taikomos kolektyvinės bausmės. Iš pradžių prieš civilius gyventojus jas naudojo rusų pajėgos, kurios po 1991 metais įvykusio Sovietų Sąjungos žlugimo malšino du separatistinius karus. Dabar jas taiko R. Kadyrovas, baudžiantis savo paties piliečius, kurie jam nepaklūsta.

A.Gisajevas pabėgo į Norvegiją, kai 2009 metais buvo pagrobta ir nužudyta jo kolegė Natalija Estemirova iš Memorialinio žmogaus teisių centro.

Jis teigia, kad nuo tada jo šeima Čečėnijoje nuolat patiria intensyvų valdžios spaudimą.

„Mano brolis, mano tėvas, mano motina – jie visi sulaukė vizitų, – sakė A. Gisajevas. – Jie buvo klausinėjami, kodėl aš išvykau, kodėl dariau pareiškimus, kodėl jie manęs nesustabdė. Su tuo susidūrė visi mano kolegos iš Memorialinio centro ir Komiteto prieš kankinimus (dar vienos žmogaus teisių organizacijos – aut. past.)“.

Jaunystės nuodėmės

Įtariamų kovotojų giminaičiai prie R. Kadyrovo – buvusio sukilėlio, kuriam V. Putinas beveik dešimtmetį patiki valdyti neramų regioną ir malšinti separatizmą – taip pat sulaukia kolektyvinių bausmių.

Po 2014 metų gruodį surengto užpuolimo Grozne, kai žuvo 14 policijos pareigūnų, 10 kovotojų ir vienas civilis gyventojas, R. Kadyrovas prisiekė nušluoti namus tų asmenų, kurie, kaip manoma, dalyvavo šioje atakoje. Socialiniame tinkle „Instagram“ jis taip pat pareiškė, kad jų giminaičiai „bus nedelsiant išsiųsti iš šalies be teisės sugrįžti“.

Tokie R. Kadyrovo pareiškimai iš karto sukėlė žmogaus teisių gynėjų pasipiktinimą. Jie tvirtino, kad tai pažeidžia Rusijos konstituciją ir Rusijos tarptautinius įsipareigojimus.

Pasak aktyvistų, po R. Kadyrovo grasinimų buvo padegti arba sugriauti mažiausiai aštuoni namai. Keturi iš jų, aktyvistų teigimu, nepriklausė užpuolikams, kurių palaikai buvo identifikuoti po susirėmimų.

Kilus pasipiktinimui, V. Putinas pareiškė, kad niekas neturi teisės „griebtis susidorojimo už teisės ribų“, bet taip pat pažymėjo, kad „emocinga“ R. Kadyrovo reakcija į šią ataką yra „suprantama“. R. Kadyrovas jokių pasekmių nesulaukė, ir aktyvistai teigia, kad jis toliau nesiskaito su Rusijos konstitucija ir yra nebaudžiamas.

Anot A. Gisajevo, daugelį čečėnų papiktino viešas A. Inajevos sugėdinimas, kurį jis apibūdino kaip didelį įžeidimą čečėnų tradicijoms.

„Žmonėms įgrįso tai, kas vyksta Čečėnijoje, – tvirtino jis. – Smurtas naudojamas prieš moteris ir senolius. Su pagyvenusiais žmonėmis Kaukazo tautose tradiciškai elgiamasi itin pagarbiai“.

„V. Putinas yra mano tėvas, mano senelis ir mano caras“

Keli R. Kadyrovo kritikai paskelbė internete vaizdo įrašus, kuriuose pasmerkė antpuolius prieš A. Inajevą ir Adamą Dikajevą – dar vieną žmogų, kuris buvo pažemintas už Čečėnijos lyderio kritikavimą.

„Viena čečėnė kreipėsi į jus per „WhatsApp“ ir pasidalijo savo sielvartu, – vaizdo įraše į R. Kadyrovą kreipiasi čečėnų aktyvistas Ukrainoje Achmedas Alichadžijevas. – Užuot ją išklausęs, jūs nusitempėte ją į televiziją ir viso pasaulio akivaizdoje pradėjote ją gėdinti. Jūs pasikėsinote į jos vyro garbę“.

Praėjusį mėnesį viename „Instagram“ įraše A. Dikajevas išreiškė panieką neseniai pasirodžiusiam R. Kadyrovo vaizdo įrašui, kuriame Čečėnijos lyderis sportavo vilkėdamas marškinėliais su V. Putino atvaizdu.

Глубоко заблуждаются те, кто желает за две-три тренировки получить высокого результата, укрепить мышцы, сохранить здоровье. Нет, для этого необходимо очень и очень много работать. Эффективно только то, что вы делаете систематически. В этом случае можно обходиться без больших нагрузок на организм. Конечно, соблазн отдохнуть, посидеть с друзьями велик. Вы, наверно, обратили внимание, что я очень редко пропускаю вечер, не заходя в спортзал. Каждый день пишу об этом в надежде, что кто-то последует примеру, поднимется с дивана, возьмёт в руки, хотя бы гантели. Сегодня мы с тренером Исламом Масаевым выполнили комплекс упражнений на укрепление грудных мышц. Работали по схеме 10Х10. Занимались в исключительно интенсивном режиме с короткими периодами отдыха. Особый акцент сделали на упражнения с штангой и гантелями. Завершили тренировку выполнением упражнения "вакуум". #Кадыров #Россия #Чечня #Спорт

A video posted by Аллах Велик!!! (@kadyrov_95) on Dec 1, 2015 at 2:13pm PST

„Tai vyko prieš 15 metų. Ne prieš 150, ne prieš 300, bet prieš 15!“ – rašė jis, veikiausiai turėdamas galvoje laikotarpį, kurį V. Putinas yra valdžioje. „O caras sportuoja ant bėgimo takelio su daina „Mano geriausias draugas yra prezidentas Putinas“, – rašė A. Dikajevas.

Netrukus po šio A. Dikajevo komentaro, kuris nuo to karto buvo pašalintas, tinkle „Instagram“ pasirodė vaizdo įrašas, kuriame A. Dikajevas buvo pavaizduotas bėgantis ant bėgimo takelio be kelnių – tai Čečėnijoje laikoma skaudžiu pažeminimu.

A.Dikajevas pareiškė klydęs, kad kritikavo vyriausybę, ir tvirtino išmokęs šią pamoką. „Nuo šiol V. Putinas yra mano tėvas, mano senelis ir mano caras“, – vaizdo įraše sako jis.

Šis vaizdo įrašas sukėlė daugelio čečėnų, tarp jų ir velionio Čečėnijos separatistų prezidento Asalno Maschadovo buvusio padėjėjo Apti Batalovo įtūžį.

„Numauti kelnes jaunam čečėnų vyrui už tai, kad jis pareiškė, jog V. Putinas yra pederastas, yra didžiulė nešlovė, – vaizdo įraše, kuris pasirodė svetainėje „YouTube“, sakė Londone gyvenantis A. Batalovas. – Kas gali būti gėdingiau?“.

„Tu pavertei šiuos žmones vergais, – pareiškė jis R. Kadyrovui. – Tu geri šių žmonių kraują. Tu ir tave supantys žvėrys. Kodėl kankini šiuos žmones? Tau nebus atleista ir visa tai nebus pamiršta“.

Šiuo metu Prancūzijoje gyvenantis čečėnų aktyvistas Isa Achjadovas taip pat pasmerkė A. Inajevos pažeminimą. Tai jis padarė pikta programėlės „WhatsApp“ žinute, kuria Čečėnijoje pasidalijo daugybė žmonių.

Atsako ilgai laukti neteko. Vos po kelių dienų vietos televizijos laidoje pasirodė I. Achjadovo brolis ir dar vienas giminaitis, lydimi kelių pareigūnų. Jie pasmerkė I. Achjadovo opozicinę veiklą ir viešai jo išsižadėjo.

Tačiau A. Gisajevas tvirtina, kad A. Inajevai ir A. Dikajevui palyginus pasisekė. „Aišat Inajevos ir Adamo Dikajevo atvejai sulaukė iki šiol geriausios man žinomos baigties, kokia tik gali ištikti žmones, išdrįsusius kritikuoti valdžią, – teigė jis. – Taip, jie buvo viešai pažeminti ir sulaukė milžiniško spaudimo, bet jie liko gyvi“.