JAV pilotai, pilotuojantys F-16, rusų lėktuvus pirmiausia užfiksavo radaruose. Rusijos lėktuvai priartėjo 32 kilometrų atstumu.

CBS News paviešintoje nuotraukoje Rusijos naikintuvai pažymėti geltona spalva, JAV – žalia.

Amerikos antskrydžių Sirijoje vadas Charlesas Brownas sako, kad rusai prie amerikiečių bepiločių priskrido dar arčiau.

„Artimiausias kontaktas buvo vos keliolika mylių nuo mūsų bepiločio. Prie mūsų karo lėktuvų jie nebuvo priskridę arčiau nei 20 mylių (32 km – DELFI)“, – teigia Ch. Brownas.

Anot Ch. Browno, jis ketina aiškintis situaciją su rusais ir nemano, kad Rusijos veiksmai sutrikdys Amerikos vykdomą operaciją.

„Mūsų lėktuvai kyla žymiai dažniau (nei rusų), taigi, kai planuojame saugią operaciją, mums reikia gana nedaug laiko palyginus su ilgomis valandomis, kiek anksčiau trukdavo operacijos Irake ir Sirijoje“, – sako Ch. Brownas.

Nepaisant rusų vykdomų veiksmų, anot Ch. Browno, jie ir toliau vykdys antskrydžius prieš „Islamo valstybės“ taikinius Sirijoje.

Pentagono vadovas: JAV ir Rusija turi nedelsiant susitikti

Rusijos lyderiai turėtų nedelsiant susisiekti su Pentagonu dėl derybų, susijusių su Maskvos karine veikla Sirijoje, antradienį nurodė JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris, skelbia „Foxnews“.

Praėjus dienai po to, kai NATO pasmerkė Rusiją dėl „neatsakingo elgesio“, šiai pažeidus Turkijos oro erdvę, A. Carteris teigė, kad Jungtinės Valstijos laukia antro susitikimo, per kurį būtų aptarta, kaip išvengti incidentų ar apsiskaičiavimų padidėjus orlaivių judėjimui virš Sirijos. JAV ir Rusijos pareigūnai praėjusią savaitę šiuo klausimu surengė vaizdo konferenciją.

Pasak Pentagono vadovo, susitikimai buvo Maskvos idėja, todėl Vašingtonas laukia ir tikisi Rusijos atsako. A. Carterio teigimu, jei Maskva nesugebės surengti susitikimo, tai bus dar vienas Rusijos strateginio sutrikimo ženklas.

NATO narė Turkija, besiribojanti su Sirija, pranešė, kad savaitgalį Rusijos kariniai orlaiviai du kartus pažeidė šalies oro erdvę. Incidentai nedelsiant sukėlė Aljanso pasipiktinimą. Rusija teigė, kad pirmasis Turkijos oro pažeidimas buvo klaida, o su antruoju ji yra nesusijusi.

A. Carteris ir kiti NATO gynybos ministrai šią savaitę susitiks Briuselyje, kur aptars, kaip spręsti šią problemą.

Rusija nuo praėjusios savaitės rengia oro antskrydžius Sirijoje. Maskva tvirtina padedanti šalies valdžiai kovoti su „Islamo valstybės“ džihadistais. Tačiau Vakarų šalys įspėja, kad dauguma Maskvos atakų iš oro buvo nukreiptos į kitas Sirijoje veikiančių sukilėlių grupes, tarp jų – į Vakarų remiamą Laisvąją Sirijos armiją ir civilius gyventojus.

Kalbėdamas su reporteriais Morono karinių oro pajėgų bazėje Ispanijoje, A. Carteris teigė negalįs patvirtinti pranešimų, kad Sirijoje gali būti Rusijos karių savanorių, tačiau jis šiuo klausimu kalbėjo atsargiai.

„Jei tai tiesa, tai tik pagilintų jų klaidą Sirijoje. Tie žmonės bus užpulti“, – teigė gynybos sekretorius.

JAV pareigūnai kritiškai vertina Rusijos intervenciją Sirijoje, o A. Carteris pridūrė, kad naujausi įvykiai galėtų paskatinti JAV toliau stiprinti pozicijas prieš Maskvą.

Pirmadienį Rusijos Dūmos Gynybos komiteto pirmininkas Vladimiras Komojedovas pranešė apie galimybę, kad rusų savanoriai vyks kovoti į Siriją, be kita ko, antradienį pridūręs, kad Maskva blokuoja bet kokius piliečių bandymus įsitraukti į konfliktą toje šalyje.