Separatistinės "Donecko liaudies respublikos" atstovas Aleksandras Gvazdikovas BBC korespondentams teigė, kad Kijevo politikai į valdžią atėjo "neteisėtai", todėl jie pastatų nepaliks, kol neatsistatydins prezidentas Oleksandras Turčynovas ir visa Arsenijaus Jaceniuko vyriausybė.

Neįvardytas ginkluotų sukilėlių atstovas iš Donecko pranešė, kad jo grupė pastatus paliks tuomet, kai Kijevo Nepriklausomybės aikštėje baigsis proeuropietiški protestai.

Ketvirtadienį Šveicarijos Ženevos mieste pasiektas susitarimas tarp Ukrainos, JAV, Rusijos ir Europos Sąjungos (ES) diplomatų sukėlė prieštaringus vertinimus. Rusijos atstovai sveikino "skaidrias ir visus regionus apimančias konstitucines reformas", kurios netrukus turėtų prasidėti Kijeve, tuo tarpu JAV prezidentas Barackas Obama išreiškė abejonę Maskvos įsipareigojimu nesikišti į įvykius Ukrainoje.

Kramatorske Ukrainos pareigūnai išlaisvino užimtą televizijos bokštą  

Radijo transliacijų, radijo ryšio ir televizijos koncernas kartu su Ukrainos saugumo tarnyba išlaisvino ginkluotų asmenų užgrobtą televizijos signalų perdavimo bokštą Donecko srities Kramatorsko mieste ir atjungė Rusijos kanalų transliacijas.

Apie tai agentūrai UNIAN pranešė koncerno spaudos tarnybos vadovas Pavelas Bilonožko, rašo svetainė glavkom.ua.     

Priminsime, kad ketvirtadienį, balandžio 17 dieną, ginkluoti asmenys prasiveržė į minėto koncerno radijo ryšio perdavimo centro teritoriją Kramatorsko mieste ir užimtame objekte pradėjo statyti palydovinius įrengimus.   

„Ginkluoti asmenys veikia pagal tokią pačią schemą kaip ir Kryme, tik, veikiausiai, tobulesnę, nes įėjo su savo palydoviniais įrengimais. Maža to, kad išjungia mūsų įrengimus, tai dar stato kažką savo“, - tuomet piktinosi P. Bilonožko.    

„Putino turistai“ traukia į Zaporožės sritį

Ukrainos Zaporožės srityje gali prasidėti provokacijos, tokią nuomonę savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ išsakė Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčiukas, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Žurnalistas taip pat pranešė, jog yra nemenka tikimybė, jog Zaporožėje iš Krymo atvežti vadinamieji Putino turistai gali pridaryti nemenkai žalos, rengti provokacijas.

„Mūsų turimais duomenimis, vakar į Krymo Sakų aerodromą atskrido lėktuvų su vadinamaisiais Putino turistais. Jie buvo susodinti į autobusiukus su Zaporožės srities valstybiniais numeriais. Tai nereiškia nieko gero“, - teigia D. Tymčiukas.

Kramatorske aidėjo šūviai

Balandžio 17 d. apie 19 val. Sergejevkos kaime (apie 17 km nuo Kramatorsko) šaudė.

Ukrainos kovotojai apšaudė postą, tarp separatistų yra sužeistų, informuoja glavcom.ua.

Prieš šaudant virš kaimo skraidė sraigtasparnis ir išsodino desantą. Prasidėjo pasipriešinimas.

Išvažiuojant iš Kramatorsko į įvykių vietos pusę užsidegė padangos.

Po 22 val. padėtis kaime stabilizavosi. Ukrainiečių kovotojai atkovojo karinį dalinį, o šarvuotus automobilius nutempė.

Antiteroristinė operacija vyko siekiant atlaisvinti kelią karinei technikai, kuri greitai vyks į Slavianską vykdyti kito operacijos etapo, rašo „Novosti Donbassa“.

D. Tymčiukas: Ukrainos rytuose veikia rusų desantininkai

Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ duomenimis, Ukrainos specialiosios tarnybos gavo patvirtinimą, kad Krymo Autonominės Respublikos Aukščiausiosios Rados pastatą vasario 27 d. užgrobė Rusijos ginkluotųjų pajėgų Oro desanto pajėgų 45-ojo atskirojo pulko kariai.

Taip socialiniame tinklalapyje „Facebook“ parašė Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas D. Tymčiukas, informuoja news.liga.net.

„Šiuo metu minėto rusų karinio dalinio kariai aktyviai dalyvauja ekstremistinėse akcijose Ukrainos rytuose ir yra „smogiamasis branduolys bei vietos valdžios ir jėgos struktūrų pastatų užgrobimo vykdytojai“, – rašoma pranešime.

Administracijos pastato Slavianske užgrobimą vykdė būtent 45-ojo pulko nariai, rašoma pranešime.

Primename, jog ketvirtadienį vienintelis Dūmos narys, balsavęs prieš Krymo prijungimą prie Rusijos, Ilja Ponomariovas, pranešė apie rusų diversantų buvimą Ukrainoje. Masinio rusų įsikišimo nėra, bet yra specialiosios paskirties būriai ir diversinės grupės, kurios atlieka vadinamųjų liaudies pasipriešinimo būrių organizavimą, sakė I. Ponomariovas.

A. Jaceniukas žada amnestiją ginklus sudėjusiems protestuotojams

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad Kijevas pažadėjo suteikti amnestiją taikiems protestuotojams, kurie sutiks nusiginkluoti.

„Tokie žmonės nebus persekiojame – išskyrus tuos, kurie įvykdė sunkių nusikaltimų, pirmiausiai žmogžudysčių. Už tokiu nusikaltimus niekam negali būti atleista jokiomis aplinkybėmis“, – A.Jaceniukas sakė per vyriausybės posėdį ketvirtadienio vakarą.

Jis taip pat paragino ginkluotus asmenis, laikančius užėmusius administracinius pastatus šalies rytiniuose regionuose, sudėti ginklus ir pasitraukti iš tų pastatų.

Pasak A.Jaceniuko, Ukrainos valdžia taip pat nusiteikusi skatinti dialogą tarp šalies rytinių ir vakarinių regionų.

Per ketvirtadienį įvykusį susitikimą Ženevoje Rusijos, Europos Sąjungos (ES), JAV ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai paskelbė susitarimą, apibrėžiantį pirmuosius konkrečius žingsnius, turinčius deeskaluoti separatistinę krizę Ukrainoje ir atkurti visų piliečių saugumą.

Tame dokumente visos susijusios šalys raginamos susilaikyti nuo bet kokių formų smurto, bauginimo ir provokuojančių veiksmų.

Pranešime taip pat griežtai smerkiamos bet kokios ekstremizmo, rasizmo ir religinio nepakantumo, įskaitant antisemitizmą, „apraiškos“.

Susitarime sakoma, kad bet kokios neteisėtos ginkluotos grupuotės turi sudėti ginklus; kad visi neteisėtai užimti pastatai turi būti atlaisvinti, o visos neteisėtai okupuotos gatvės, aikštės ir kitos viešos erdvės Ukrainos miestuose ir kitose vietose turi būti ištuštintos.

Tuo tarpu Kijevas turi suteikti amnestiją protestuotojams, sutikusiems sudėti ginklus ir palikti anksčiau jų užimtus pastatus – išskyrus pripažintus įvykdžiusius sunkių nusikaltimų.