Rumunijos komunistai privertė karalių Mihai I (Mihajų I) atsisakyti sosto 1947 metų gruodį, o po pusmečio jis vedė Prancūzijoje gimusią Anne. Ji Rumunijoje apsilankė tik sulaukusi beveik 70 metų ir niekada neišmoko rumunų kalbos.

Nuversto karaliaus sutuoktinė užgeso Šveicarijoje rugpjūčio 1-ąją, būdama 92 metų. Jos mirtis sukėlė sielvartą Rytų Europos šalyje, kurioje ji buvo plačiai žinoma kaip karalienė Anne. Rumunijoje ir kaimyninėje Moldovoje buvo paskelbta gedulo diena.

Anne karstas antradienio popietę buvo atskraidintas iš Šveicarijos Rumunijos oro bendrovės „Tarom“ lėktuvu ir iškilmingai pasitiktas sostinės oro uoste.

Juodai apsirengusios keturios iš penkių karališkosios poros dukrų stovėjo oro uosto aikštėje, kai kariai užkėlė ant katafalko karstą, užklotą karališkąja vėliava. Po to ortodoksų ir katalikų kunigai atliko trumpas apeigas.

Vėliau antradienį Anne palaikai buvo atvežti į puošnią XIX amžiaus Pelešo pilį kalnų kurorte Sinajoje. Šią karališkąją šeimos rezidenciją pastatė pirmasis Rumunijos karalius Karolis I, vainikuotas 1866 metais ir valdęs iki savo mirties 1914-aisiais.

Trečiadienį Anne palaikai bus išvežti į Bukareštą.

Vėžiu sergantis 94 metų Mihai liks savo šeimos namuose Šveicarijoje, nes gydytojai jam patarė nevykti į žmonos laidotuves. Šis monarchas buvo ketvirtasis iš keturių Rumunijos karalių.

Buvęs kultūros ministras ir profesorius Theodoras Paleologu prisiminė, kaip būdamas 17-metis susipažino Paryžiuje su Anne, Rumunijos ambasadoriaus dukra.

Th.Paleologu, senovinės Rumunijos kunigaikščių šeimos narys, sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, jog prisimena, kaip Anne gerdavo alų su savo asmens sargybiniais ir dalydavo vaikams saldainius. Pasak jo, būsimoji atstatydinto karaliaus sutuoktinei „buvo visiškai svetimas bet koks dirbtinumas“.

Th.Paleologu aiškino labai gerbiantis Anne ir žavėjosi 68 metus trukusia jos santuoka su Mihai, kurį jis vadino Rumunijos simboliu.

„Be šio (karalių) ciklo neegzistuotume kaip valstybė“, – teigė jis.

Šios ceremonijos bus iškilmingiausios karališkosios laidotuvės nuo karalienės Marijos mirties 1938 metais, nors Rumunijos vyriausybės požiūris į karališkąją šeimą neretai būdavo priešiškas. 1994 metais Mihai ir Anne atskrido į Rumuniją, bet nebuvo įleisti į šalį, nes buvęs karalius nebuvo oficialiai paprašęs išduoti vizą. Buvusio monarcho Rumunijos pilietybė buvo atkurta tik 1997 metais.

Jo žmona šeštadienį bus palaidota karališkosios šeimos kapinėse Kurtia de Ardžeše.