Jis aiškina, kad Kremlius deklaruoja, jog šiuo metu ruošiamasi ketvirtajam pasauliniam karui, kuriame Rusija kovos prieš visą likusį pasaulį. Pasak A. Illarionovo, Rusijos propagandos mašina trečiuoju pasauliniu karu vadina Šaltąjį karą.

„Kalbant apie ketvirtąjį pasaulinį karą - tai nėra terminas, kuris man patinka, ar kurį pats sugalvojau. Tai terminas, kurį naudoja Kremlius ir jis taiso tuos, kurie sako „trečiasis pasaulinis karas“: ne, neteisingai, trečiasis pasaulinis karas baigėsi kartu su Šaltuoju karu prieš 20 metų. Dabar mes pradedame (ir jie to neslepia) ketvirtąjį pasaulinį karą. Ir jie tam ruošiasi jau ilgai“, - šeštadienį Vilniuje vykstančioje NATO Parlamentinėje asamblėjoje sakė A.Illarionovas.

Pasak jo, vienintelis būdas sustabdyti Rusiją nuo pasaulinio karo sukėlimo - paversti ją demokratine valstybe.

„Demokratijos nekovoja viena su kita, turbūt neturėjome pavyzdžio, kai demokratijos viena su kita kariavo. Štai kodėl išspręsti problemą strategiškai galima tik Rusiją paverčiant demokratine valstybe, nepriklausomai nuo to, kiek laiko tai užims. Tai yra vienintelė išeitis šiai krizei ir karui. (...) Niekas negali būti užtikrintas, kad naujas karas nebus pradėtas - geriau pasiruošus jam, su daugiau aukų ir kraujo praliejimo, nebent Rusija anksčiau ar vėliau taps demokratine valstybe“, - tikino buvęs Vladimiro Putino patarėjas.

A. Illarionovas teigė, kad V. Putinas vis dažniau kalba apie tautos genetinį kodą ir ragina tėvynainius pasiaukoti dėl šalies.

„Ponas Putinas kalbėjo apie stiprų rusų tautos genetinį kodą, „kuris paverčia mus - rusus - kitokiais ir viršesniais prieš kitas tautas ir ypač prieš taip vadinamąjį Vakarų genetinį kodą“. Pasak pono Putino, vienas svarbiausių genetinio kodo privalumų yra sugebėjimas mirti dėl tikslo viešai, bendruomenės akyse. Tai yra mažiausiai antras kartas, kai Putinas kalba apie genetinį kodą ir ragina tėvynainius pasiaukoti“, - aiškino A.Illarionovas.

Jis pasakojo, kad V.Putinas jau kurį laiką skelbia ideologiją, pagal kurią baltarusiai ir ukrainiečiai nėra laikomi atskiromis tautomis ir turėtų priklausyti Rusijos sudėčiai. Anot buvusio Kremliaus patarėjo, šias valstybes Rusijos vadovas laiko tik teritorijomis, o ne tautomis.

Jis tikino, kad dabartinė Rusijos ideologija kuria tokį pasaulio vaizdą, kuriame Baltijos valstybės ir Lenkija turėtų būti sunaikintos, o kontinentinė Europa galėtų būti arba neutrali Putino Rusijos atžvilgiu arba tapti jos sąjungininke.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1733)