V. Janukovyčius yra liudininkas teismo byloje dėl penkių Ukrainos riaušių policijos policininkų, kaltinamų per 2014 metų vasario revoliuciją atidengus ugnį į beveik neginkluotus protestuotojus. Po revoliucijos buvusi Sovietų Respublika krypo Vakarų link. Pats buvęs prezidentas yra kaltinamas Ukrainos išdavyste. Jis po daugiau kaip 100 žmonių žudynių paspruko į Rusiją.

Pirmadienio teismo posėdis vyko pasitelkus vaizdo konferenciją, Ukrainos prokuroras ir kaltinami pareigūnai liudijo Kijeve, o V. Janukovyčius pietiniame Rusijos Rostovo mieste.

Buvęs Ukrainos prezidentas aistringai neigė per tris smurto dienas pačioje Kijevo širdyje nurodęs šiuo metu išardytai Berkuto riaušių policijai šaudyti į protestuotojus.

Protestai Ukrainoje kilo 2013 metų lapkritį dėl to, kad V. Janukovyčius nusprendė atsisakyti itin svarbaus susitarimo su Europos Sąjunga (ES), taip siekdamas glaudesnių ryšių su Rusija. Ukraina nuo to laiko pasirašė ES prekybos ir politinės asociacijos susitarimą ir kaltino Rusiją vadovavus ir rėmus karą.