Visuomenės veikėjai atkreipia B.Obamos dėmesį į "didėjantį regione nervingumą" ir į pernai vykusio Rusijos ir Gruzijos karo padarinius, taip pat į abejones, ar nori ir gali NATO, kilus krizei, apginti Centrinės ir Rytų Europos šalis.

JAV neturi teisės pamiršti Vidurio Europos, turi vykdyti ryžtingą ir vertybėmis pagrįstą politiką Rusijos atžvilgiu, o priešraketinio skydo klausimas yra Vašingtono patikimumo išbandymas, B.Obamai rašo politikai.

Tarp pasirašiusiųjų dokumentą yra buvęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas, buvęs Slovakijos prezidentas Michalas Kovačas, buvęs Estijos premjeras Martas Laaras, buvusi Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga ir buvę Lenkijos vadovai - Lechas Walesa bei Aleksandras Kwasniewskis.

"Praėjus dvidešimčiai metų po šaltojo karo pabaigos mes priversti pripažinti, kad Centrinės ir Rytų Europos šalys jau nebeužima svarbiausios vietos Amerikos užsienio politikoje", - pažymima laiške, kurį iš viso pasirašė 22 žmonės.

Kreipimosi autorių nuomone, tokią poziciją Vašingtonas užima "per anksti".

"Naujoji Jungtinių Valstijų vyriausybė mūsų šalims sužadino dideles viltis, kad transatlantiniai santykiai bus atnaujinti. Šia proga negalima nepasinaudoti", - buvę Rytų Europos šalių vadovai rašo B.Obamai ir pabrėžia esantys "tiek Jungtinių Valstijų draugai, tiek ištikimi europiečiai".

Lyderiai taip pat nurodė, kad "mūsų šalys labai dėkingos Jungtinėms Valstijoms" už "pagalbą vykdant demokratines reformas nuo tada, kai prieš 20 metų sugriuvo Geležinė uždanga", tačiau pabrėžė, kad Rytų Europos šalių vyriausybės labai nerimauja, nes "NATO atrodo silpnesnė nei tuo metu, kai į ją stojome".

Pasirašiusieji kreipimąsi ragina JAV ir Europą vėl sutelkti dėmesį į transatlantinius santykius ir sudaryti glaudaus bendradarbiavimo programą artimiausiems 20-čiai metų.

Laiško autoriai rašo, kad "ateina nauja vadovų karta", kuri jaučiasi mažiau susisaisčiusi su JAV, o jų "požiūris į pasaulį labiau provincialus".

Politikai primena, kad "kai kurie šio regiono lyderiai sumokėjo didelę politinę kainą, nes palaikė nepopuliarų karą Irake", todėl Rytų Europa ateityje "JAV rems atsargiau".

Vašingtonui taip pat priekaištaujama, kad Rytų Europos lyderiams "nelengva pasiekti, kad jų balsas Vašingtone būtų girdimas".

Kreipimosi autoriai reiškia susirūpinimą dėl to, kad santykiai su Rusija nepagerėjo ir kad Maskva nepripažino Centrinės ir Rytų Europos šalių absoliutaus suverenumo ir visiškos nepriklausomybės.

"Mūsų viltys, kad santykiai pagerės, o Maskva galų gale pripažins mūsų visišką suverenumą ir narystę NATO bei Europos Sąjungoje, nepasiteisino", - rašo jie.

" Vietoj to Rusija vėl tapo revizionistine jėga, siekiančia įgyvendinti 19 amžiaus tikslus naudodama 21 amžiaus taktiką ir metodus, - pabrėžė lyderiai. - Siekdama išplėsti savo interesus Rytų Europoje ir susilpninti jos transatlantinę orientaciją, Rusija naudoja atviras ir slaptas ekonominio karo priemones, pradedant energetikos išteklių blokadomis ir politiškai motyvuotomis investicijomis ir baigiant papirkinėjimu bei manipuliavimu žiniasklaida".

"Baiminamės, kad JAV ir didžiosios Europos šalys gali paremti (Rusijos prezidento Dmitrijaus) Medvedevo planą, kurio esmė - pakeisti dabartinę vertybėmis grindžiamą žemyno saugumo struktūrą" į tokią, kurioje sprendimai priklausytų nuo galingųjų šalių susitarimų, rašo buvę Rytų Europos lyderiai.

"Tikėtina, kad palaipsniai Rusijos mėginimai kištis ir stiprinti savo įtaką regione po kurio laiko gali nulemti regiono neutralizaciją", - pabrėžė jie.

Laiške kritikuojami Vašingtono užsienio politikos "realistai", kurie, kaip pripažįsta kai kurie JAV ekspertai, turi didelę įtaką B.Obamai.

"Mūsų regionas nukentėjo, kai JAV nusileido realizmui Jaltoje", - nurodė lyderiai, turėdami omenyje Antrojo pasaulinio karo pabaigoje Kryme vykusį JAV, Didžiosios Britanijos ir Sovietų Sąjungos vadovų susitikimą, kuriame buvo susitarta dėl pokario Europos struktūros.

"Jeigu (realiosios politikos) nuostatos būtų laimėjusios (praeito amžiaus) 10-ame dešimtmetyje, dabar nebūtume NATO nariai, o vieningos, laisvos ir taikios Europos idėja tebūtų tolimas sapnas", - rašoma laiške.

Rytų Europos politikai nurodė suprantantys didelius iššūkius, su kuriais susidūrė B.Obamos administracija ir JAV užsienio politika.

"Nenorime pridėti dar vienos problemos prie daugelio tų..., kurias jums tenka spręsti. Veikiau norime padėti, būti stiprūs euroatlantinės bendrijos, kuri yra stipri gėrį pasaulyje kurianti jėga, sąjungininkai, - sako laiško autoriai. - Tačiau nesame tikri, kur atsidurs mūsų regionas po penkerių ar dešimties metų. Turime žengti tinkamus žingsnius, kad pastaruosius 20 metų vyravę glaudūs JAV ir Rytų Europos ryšiai išliktų".

Rytų Europos lyderiai siūlo Europai ir JAV glaudžiau bendradarbiauti, taip pat kovojant su talibų ekstremistais Afganistane ir Pakistane. Laiške raginama mėginti siekti "NATO renesanso", kad NATO ir Rusijos taryboje būtų "grįžta prie praktikos, kai Aljansas sėda prie derybų stalo su Maskva su iš anksto suderinta pozicija".

Laiško autoriai pabrėžia, kad "reikalinga glaudesnė strateginė JAV ir ES partnerystė... NATO ir JAV turi veikti išvien ne tik sprendžiant Rusijos klausimą". Jie taip pat ragina Vašingtoną ir Bendriją bendradarbiauti užtikrinant Europos energetikos saugumą.