B. Borisovas pažadėjo atsistatydinti, jei jo remiama kandidatė europietiškų pažiūrų parlamento pirmininkė Cecka Cačeva pralaimės kovą dėl prezidento posto socialistų palaikomam kandidatui, buvusiam oro pajėgų vadui Rumenui Radevui, kuris, kaip manoma, prijaučia Rusijai.

Kitaip nei prognozavo viešosios nuomonės apklausos, politikos naujokas 53 metų naikintuvų pilotas R. Radevas pirmajame rinkimų rate lapkričio 6 dieną gavo 25,44 proc. balsų ir įveikė 58 metų C.Cačevą, už kurią balsavo 21,96 proc. rinkėjų.

Naujausios apklausos rodo, kad R. Radevas turi daugiau galimybių laimėti antrajame rinkimų rate, nes rinkėjai siekia nubausti vyriausybę už tai, kad ši, jų manymu, nesugeba pažaboti korupcijos ir sumažinti skurdo šioje neturtingiausioje Europos Sąjungos šalyje.

Apžvalgininkai sako, kad socialistų remiamo generolo pergalė galėtų pastūmėti Bulgariją, kuri jau seniai balansuoja tarp Maskvos ir Briuselio, Rusijos link.

C. Cačeva pažėjo išlaikyti europietišką Bulgarijos kursą ir pavadino savo varžovą „raudonuoju generolu“.

Tačiau politikei, kuriai trūksta charizmos, nepavyko įtikinti rinkėjų balsuoti už ją pirmajame rate. Jos nesėkmė sudavė didelį smūgį populiariajam B .Borisovui, kuris 2014 metais antrą kartą tapo šalies premjeru.

Vis dėlto, pasak apžvalgininkų, C .Caševa dar gali laimėti rinkimus, jei sekmadienį ją parems rinkėjai, per pirmąjį ratą balsavę už kitus kandidatus.

Bulgarijos prezidento postas yra daugiausiai reprezentacinis, bet valstybės vadovas yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas ir politikas, kurio nuomonė yra gerbiama.

C. Cačeva būtų pirmoji moteris šiame poste.

Jei ji pralaimės rinkimus, B. Borisovas gali paskelbti apie savo atsistatydinimą sekmadienį vakare.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)