Valerijus Simeonovas vadovaus Nacionalinei bendradarbiavimo etniniais ir integracijos klausimais tarybai, kuri pataria dėl marginalizuotų visuomenės grupių socialinės įtraukties skatinimo politikos, pranešė vyriausybės spaudos tarnyba.

62 metų V.Simeonovas yra vienas iš trijų nacionalistinių partijų aljanso „Jungtiniai patriotai“ (OP) vadovų. Šis aljansas yra mažesnysis partneris valdančiojoje koalicijoje.

Vicepremjeras anksčiau yra sulaukęs daug kritikos už aštrią antiimigracinę retoriką ir reikalavimus griežčiau elgtis su šalies romų ir turkų mažumomis.

2014 metų gruodį V. Simeonovas parlamente pareiškė, kad romai yra elgetaujančios „laukinės žmogystos“, kurių vaikai „gatvėje žaidžia su kiaulėmis“, o moterys „turi laukiniams šunims būdingus instinktus“.

V. Simeonovo vadovaujamoje taryboje dirbs kai kurie vyriausybės nariai ir maždaug 50 nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Viena iš šios tarybos veiklos sričių – maždaug 700 tūkst. Bulgarijoje gyvenančių romų, sudarančių maždaug 10 proc. visų šalies gyventojų, integracija. Romų mažuma patiria didžiulę socialinę atskirtį ir diskriminaciją.

„Tai akivaizdus cinizmas“, – sakė Mustafa Karadayi, vadovaujantis Judėjimui už teises ir laisves (DPS), atstovaujančiam Bulgarijos turkų, kurių šalyje yra apie 800 tūkst., mažumai.

Buvęs tarybos vadovas, etninių klausimų ekspertas Michailas Ivanovas V. Simeonovo paskyrimą pavadino „nusikaltimu prieš mažumas“.

Vyriausybės spaudos tarnyba nepaaiškino V. Simeonovo paskyrimo motyvų, tačiau atkreipė dėmesį į reikalavimą, kad tarybai turi vadovauti vienas iš vicepremjerų.

Kovo 26 dieną vykusiuose parlamento rinkimuose OP liko trečioje vietoje. Aljansui teko gerokai sušvelninti savo retoriką, kad būtų pakviestas prisijungti prie konservatoriaus premjero Boiko Borisovo vyriausybės, kuri buvo suformuota gegužės 4 dieną.

Tačiau jau gegužės 17 dieną savo postą teko palikti vienam iš OP viceministrų, kai socialiniuose tinkluose buvo paviešinta 2008 metais Paryžiaus vaško figūrų muziejuje padaryta nuotrauka, kurioje jis matomas demonstruojantis nacių pasisveikinimą.