Šiame susitikime, kurį sušaukė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris, dalyvauja 10-ies ES valstybių vadovai, tarp jų – Vokietijos kanclerė Angela Merkel, ir Albanijos, Serbijos bei Makedonijos lyderiai.

Bulgarija, Rumunija ir Serbija šeštadienį perspėjo, kad nesutiks su jų pavertimu „buferine zona“ dešimtims tūkstančių į Europą plūstančių migrantų.

„Jei Vokietija ir Austrija, ir kitos šalys uždarys savo sienas, ... mes būsime pasirengę tą pačią akimirką taip pat uždaryti savo sienas“, – sakė Bulgarijos premjeras Boiko Borisovas.

Pastaraisiais mėnesiais ES nepriklausančią Serbiją užplūdo migrantai, norintys iš Graikijos ir Makedonijos keliauti į Šiaurės Europą.

Serbijos premjeras Aleksandras Vučičius, kuris turi atvykti į Briuselį, sakė: „Šiandien turėsime sunkias derybas, niekam nemalonias, bet aš viliuosi išsamaus sprendimo.“

Interviu dienraščiui „Kronen Zeitung“ Austrijos kancleris Werneris Faymannas sakė, kad šis viršūnių susitikimas „arba konsoliduos Europos vienybę, arba stebės lėtą ES irimą.“

Interviu, kurį sekmadienį išspausdino vokiečių laikraštis „Bild“, J.-C.Junckeris paragino šalis liautis chaotiškomis sąlygomis perdavinėjus migrantus kaimyninėms valstybėms.

Valstybės narės „privalo pasirūpinti laikytis tvarkingų procedūrų ir sąlygų“, sakė jis.

Į ES atvyksta rekordiškai daug migrantų; pastarąją savaitę į Slovėniją, kurioje gyvena vos 2 mln. gyventojų, atvyko daugiau kaip 60 tūkst. žmonių, o į Graikiją, kurioje gyvena 11 mln. gyventojų, – 48 tūkst., rodo oficialūs skaičiai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)