Policijos vadui Pierre'ui Vandersmissenui prireikė medikų pagalbos, kai jis parkrito ir susitrenkė galvą, į nugarą pataikius akmeniui, kurį sviedė raudonai apsirengęs vyras. Tas susirėmimas su keliomis dešimtimis protestuotojų įvyko, kai dauguma demonstrantų jau buvo išsiskirstę.

P. Vandersmissenas persekiojo policiją atakavusius demonstrantus, apsiginklavęs ašarinių dujų kanistru, nors nedėvėjo apsauginės riaušių policijos aprangos. Pareigūnas buvo išvežtas į ligoninę, bet tikriausiai bus išrašytas trečiadienį.

Demonstrantai protestavo prieš centro dešiniosios vyriausybės socialinę ir ekonominę politiką, kuri, pasak profsąjungų, griauna Belgijos gerovės valstybės pamatus.

Per susirėmimus, kurių metu policija naudojos vandens patrankas, buvo sužeisti iš viso du policininkai ir aštuoni protestuotojai. Apie 12 žmonių buvo sulaikyti.

Ši demonstracija buvo pakartotinis protestas po ankstesnės panašios akcijos, per dešimčių tūkstančių žmonių eitynes aptemdė keliasdešimties riaušininkų smurtas.

Vyriausybės pranešime sakoma, kad ji „smerkia smurtą, kurį vykdė mažuma“, bet pridūrė, kad bus atsižvelgta į demonstrantų daugumos reikalavimus imtis pokyčių.

Prie demonstracijos, kurios šūkis buvo „Mūsų kantrybės taurė persipildė“, prisidėjo pagrindinės profsąjungos, susivienijusios prieš vyriausybės pastangas užtikrinti darbo rinkos lankstumą, pavėlinti išėjimo į pensiją amžių ir sumažinti atlyginimus už darbą nepalankiomis sąlygomis.

Profsąjungos sako, kad laisvosios rinkos politika, vykdyta pastaruosius du mėnesius liberalų premjero Charles'o Michelio, vidutinės šeimos pajamas sumažino apie 100 eurų per mėnesį, nors pažadas, kad bus sukurta daug papildomų darbo vietų, lieka neišpildytas. Aktyvistai ragina vyriausybę verčiau sutelkti dėmesį į kovą su mokesčių slėpimu.

Profesinės sąjungos ABVV lyderis Rudy De Leeuwas pasmerkė išpuolį prieš P. Vandersmissenas ir sakė, kad tuo atveju, jeigu paaiškės, kad neatpažintas užpuolikas yra profsąjungos narys, jis bus pašalintas.

„Tai bailiausias dalykas, kokį galima padaryti“, – sakė jis.