Belgijos premjeras Charles Michelis vietinei televizijai RTL teigė, kad „situacija labai įtartina“ ir sušaukė skubų pasitarimą su saugumo kabineto nariais, pranešė šalies žiniasklaida.

Incidentas prasidėjo šį rytą maždaug 4 val. 30 min. Grinvičo (7 val. 30 min. Lietuvos) laiku, po to, kai dėl pranešimo apie netoli prekybos centro „City 2“ įtartinai besielgiantį vyrą buvo paskelbtas bombos pavojus, pranešė transliuotojas RTL.

Įvykio vieta aptverta, prie prekybos centro dirba tarnybos. „Reuters“ skelbia, kad įtariamasis ant savęs sprogmenų neturėjo. Anksčiau skelbta, kad įtariamasis galėjo dėvėti liemenę su sprogmenimis. Pareigūnai patikslino, kad įtariamasis dėvėjo netikrą savižudžio liemenę.

Belgijos krizių centras, kuris koordinuoja saugumo priemones, informavo, jog įvyko susitikimas su ministru pirmininku Charlesu Micheliu aptarti incidentą, rašo „Guardian“.

„Šiuo metu padėtis kontroliuojama“, – po susitikimo sakė ministras pirmininkas Charlesas Michelis.

Jo teigimu, saugumo tarnybos dirba visu pajėgumu.

Belgijoje tebėra trečias teroro grėsmės lygis. Maksimalus grėsmės lygis yra keturi.

Vietoj sprogmenų – druska ir sausainiai

Įtariamasis, kuris antradienį buvo sulaikytas per antiteroristinę operaciją Briuselyje, buvo su netikra savižudžio liemene, pranešė prokuratūra.

„Kol kas nerasta jokios bombos. Mirtininko liemenė, rasta ant įtariamojo, yra netikra“, – nurodė Briuselio prokuratūra.

Kaip skelbiama vėliau prokuratūros išplatintame pranešime, vyriškis pats paskambino policijai ir pranešė, kad buvo pagrobtas, įsodintas į automobilį ir išlaipintas Neuve gatvėje su sprogmenų diržu, kuris gali būti aktyvuotas nuotoliniu būdu kito asmens.

Policija nuvyko į įvykio vietą ir identifikavo skambinusį asmenį. Vyriškis buvo apsijuosęs diržu, bet šiame buvo ne sprogmenys, o druska ir sausainiai.

Sulaikytasis J. B. teisėsaugai yra žinomas dėl įvairių įvykių, kai kurie jų siejami su psichiatrinėmis problemomis. Jis taip pat yra kontaktavęs su policija ir teigęs, kad jam buvo siūloma prisijungti prie „Islamo valstybės“ Sirijoje. Tačiau tyrimas to nepatvirtino.

Įtariamasis apklausiamas

Briuselio prokurorai patvirtino, kad įtariamasis buvo sulaikytas, tačiau sprogmenų prekybos centre „City 2“ nerasta.

„Dabar jis apklausiamas“, – sakė prokuratūros atstovė spaudai Ine Van Wymersch.

Anksčiau prekybos centro „City 2“ atstovė spaudai Veronique Pirson teigė, kad šalia prekybos centro policija rado įtartiną paketą.

Po „Islamo valstybės“ išpuolių Belgijoje – įtampa

Belgijoje vis dar jaučiama įtampa po kovo 22 d. Briuselio oro uoste ir metro stotyje savižudžių susprogdintų bombų. Tada žuvo 32 žmonės, buvau daug sužeistų.

Na, o neseniai belgų policija surengė reidą, gavusi pranešimų apie galimą grėsmę sirgaliams Europos futbolo čempionate. Po reido trims vyrams pateikti kaltinimai dėl planuojamo teroristinio išpuolio.