Britų premjeras paragino įstatymų leidėjus suvienyti jėgas prieš „neapykantą, kuri ją pražudė“.

J. Cox, opozicinės Leiboristų partijos narė, aktyviai agitavusi birželio 23-iosos referendume balsuoti už Britanijos narystę Europos Sąjungoje, buvo nužudyta ketvirtadienį viename Anglijos šiaurės miestelyje.

Tuo metu, kai iki parlamento sesijos pradžios liko kelios minutės, J. Cox nužudymu praėjusį savaitgalį apkaltintas 52-ejų Thomas Mairas stojo prieš Londono teismą, panaudojant nuotolinio vaizdo ryšį su kalėjimu, kuriame jis laikomas.

Per trumpą apklausą Londono centriniame teisme jis kalbėjo tik tiek, kad patvirtintų savo vardą ir pavardę; teismas nurodė toliau jį laikyti areštinėje.

Šeštadienį Vestminsterio magistratų teisme Londone, paprašytas prisistatyti, jis atsakė: „Mirtis išdavikams, laisvė Britanijai“.

Baltos rožės

J. Cox nužudymas sukėlė aršias diskusijas dėl visuomenę skaldančio artėjančio referendumo poveikio, visuomenės apklausoms rodant, kad likus trims dienoms iki balsavimo, konkuruojančios stovyklos turi bemaž po lygiai šalininkų.

Artimas J. Cox bičiulis parlamente Stephenas Kinnockas išreiškė pasipiktinimą „Brexit“ stovyklos plakatu, kuris pasirodė vos kelios valandos prieš jo kolegės nužudymą, ir kuriame pavaizduoti vos kojas velkantys pabėgėliai su užrašu „Persilaužimo taškas“ (Breaking Point).

„Ji būtų reagavusi su pasipiktinimu, tvirtai atmetusi tą gerai apskaičiuotą cinizmo, skaldymo, ir nevilties persmelktą pasakojimą, kuris atsispindi (plakate)“, – sakė S. Kinnockas.

„Jo suprato, kad retorika turi pasekmes. Kai (žmonių) nesaugumo jausmas, baimė ir pyktis yra naudojami padegamai virvelei uždegti, sprogimas yra neišvengiamas“, – perspėjo jis.

Nepaisant triuškinančios kritikos, vienas „Brexit“ stovyklos lyderių Nigelas Farage'as, kuris taip pat yra Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis, bandė pateisinti šį plakatą sakydamas, jog jis teisingai vaizduoja pabėgėlių krizę ES.

Bendruomenių rūmuose, vietoje, kurioje paprastai sėdėdavo J. Cox, buvo padėtos balta ir raudona rožės. Baltas žiedas turėjo simbolizuoti jos namus Jorkšyre, o raudonas – velionės politines pažiūras, priklausymą opozicinei Leiboristų partijai.

J. Cox sutuoktinis Brendanas ir du penkerių ir trejų metų vaikai, klausėsi parlamento balkone, kol baltų rožių žiedus atlapuose segintys politikai sakė kalbas, pagerbdami velionės atminimą.

Kai kurie parlamentarai rankose laikė nosinaites ir šluostėsi ašaras.

„Bendruomenė ir visa šalis susivienijo skausme ir susivienijo pasipriešindama ją nužudžiusios neapykantos proveržiui, kuris vis labiau panašėja į ekstremalaus politinio smurto aktą“, – sakė leiboristų lyderis Jeremy Corbynas.

„Savo pirmojoje kalboje pernai Jo pasakė štai taip: „Mūsų bendruomenės dėl migracijos labai padidėjo. Mums reikia švelnesnės ir ramesnės politikos. Mes visi esame atsakingi už tai, kad nebūtų kurstoma neapykanta arba sėjamas susiskaldymas“, – priminė J. Corbynas.

Trims labdaringoms organizacijoms, kurias rėmė J. Cox ir iš kurių viena yra skirta pagalbai Sirijoje likusiems žmonėms, internetu jau paaukota 1,2 mln. eurų (936 tūkst. svarų sterlingų).