Gerą reputaciją turintis Nacionalinis ekonomikos ir socialinių tyrimų institutas nustatė, kad nėra jokio ryšio tarp didesnės imigracijos ir aukštesnio nedarbo lygio, netgi ekonominio nuosmukio ar lėtesnio augimo laikotarpiu, kurį šiuo metu išgyvena Didžioji Britanija.

Faktiškai, minėto instituto mokslininkai netgi užsimena, kad galėtų būti priešingai – imigracija gali atlikti ekonominės paskatos vaidmenį: nedarbo lygis yra didesnis, o pretendentų į bedarbio pašalpą skaičius mažesnis negu tai būtų priešingu atveju.

„Galbūt tai kelia nuostabą, tačiau ryšys tarp migrantų antplūdžio ir BVP yra veikiau teigiamas, mat mažesnio ekonominio augimo laikotarpiais migrantų antplūdis siejamas su... lėtesniu bedarbio pašalpos prašytojų skaičiaus augimu, lyginant su priešingu atveju galima situacija“, - rašoma ekonomistų ataskaitoje. Vis dėlto tyrėjai pripažįsta, kad stimuliuojantis migracijos poveikis bendrai darbo rinkai ekonominio nuosmukio laikotarpiu yra menkas.

Prieš imigraciją kovojantys aktyvistai: migracija turi įtakos

Su imigracija kovojančių aktyvistų grupė „MigrationWatch“ ketvirtadienį pareiškė, kad didėjanti imigracija iš Rytų ir Centrinės Europos nuo Europos Sąjungos išsiplėtimo 2004 metais prisidėjo prie išaugusio nedarbo tarp Didžiosios Britanijos jaunimo – šioje amžiaus grupėje šiuo metu darbo neturi per milijoną žmonių.

„MigrationWatch“ pateikė savą ataskaitą: „Jaunimo nedarbas Jungtinėje Karalystėje nuo 2004 metų pirmojo ketvirčio iki 2011 metų trečiojo ketvirčio išaugo beveik 450 tūkstančių. Per tą patį laikotarpį darbuotojų iš A8 šalių (red. valstybės, įstojusios į ES 2004 metais) skaičius padidėjo 600 tūkstančių“.

„Šio tarpusavio ryšio priežastingumas, žinoma, nėra įrodytas, tačiau turint omenyje santykinai jauną migrantų iš šių šalių amžių bei teigiamas darbinių gebėjimų charakteristikas, sveikai nuovokai prieštarautų išvada, kad migracija iš A8 šalių faktiškai neturėjo įtakos Jungtinės Karalystės jaunimo nedarbui“, - tvirtina „MigrationWatch“.

Vis dėlto „MigrationWatch“ kritikai atkreipia dėmesį, kad nedarbas tarp jaunimo pradėjo augti dar prieš 2004 metus, kai lenkai ir kitų buvusių sovietų bloko šalių atstovai gavo teisę laisvai atvykti į Jungtinę Karalystę dirbti.

Nedarbas labiausiai augo, kai imigrantų mažėjo

Nacionalinio ekonomikos ir socialinių tyrimų instituto direktorius Jonathanas Portesas, anksčiau dirbęs Didžiosios Britanijos ministrų kabineto sekretoriato vyriausiuoju ekonomistu, taip pat tvirtina, kad nedarbas tarp jaunimo sparčiausiai augo nuo 2008 iki 2009 metų. Tai laikotarpis, kai į Didžiąją Britaniją iš Rytų Europos ieškoti darbo atvykstančių žmonių skaičius sumažėjo.

Mintį apie imigracijos ir nedarbo tarpusavio ryšį pasiūlė vyriausybės ministrai. „Kontroliuoti imigraciją yra svarbu, kitaip mes rizikuojame prarasti dar vieną kartą, pasmerkdami ją priklausomybei ir beviltiškumui“, - sakė Darbo ir pensijų ministras Iainas Duncanas Smithas, sakydamas kalbą praėjusią liepą.

Koalicija įvedė apribojimus imigracijai iš šalių, nepriklausančių Europos Sąjungai, bei įsipareigojo sumažinti migraciją iki „dešimčių tūkstančių“ per metus iki šio parlamento darbo pabaigos 2015 metais.