Premjeras Davidas Cameronas pagerbė žuvusiuosius per ceremoniją parke 8 val. 50 min. vietos (10 val. 50 min. Lietuvos) laiku – tiksliai tuo metu, kai 2005 metų liepos 7-ąją vietos džihadistai detonavo pirmąją iš keturių bombų, susprogdintų Londono viešojo transporto sistemoje.

Šios metinės minimos praėjus mažiau nei dviem savaitėms po kruvinos atakos Tunise, kuri pabrėžė išliekantį islamistų keliamą pavojų.

30 britų buvo tarp 38 žmonių, nužudytų vieno ginkluoto užpuoliko, birželio 26 dieną siautėjusio populiariame Tuniso pajūrio kurorte. Tas teroro išpuolis pagal žuvusių Britanijos piliečių skaičių buvo didžiausias po 2005-ųjų sprogdinimų Londone.

„Praėjus 10 metų po liepos 7-osios atakų Londone terorizmo grėsmė išlieka reali ir pražūtinga, – sakė D.Cameronas. – Tunise atostogavusių 30 nekaltų britų nužudymas yra brutalus šio fakto priminimas. Tačiau mes niekada nebūsime įbauginti terorizmo.“

Socialiniame tinkle „Twitter“ išpopuliarėjo kampanija #WalkTogether (Eikime kartu) – žmonės skelbė nuotraukas, kuriose jie matomi einantys pėsčiomis į darbą, demonstruodami solidarumą su 2010 metų atakų aukomis.

Pirmosios trys bombos sprogo Londono metropoliteno traukiniuose Oldgeito, Edžvero Kelio ir Raselo Aikštės stotyse.

Dar maždaug po valandos ketvirtas mirtininkas detonavo bombą dviaukščiame autobuse Tavistoko aikštėje netoli Raselo aikštės. Tarp žuvusių ir sužeistųjų per vėliausią sprogdinimą buvo žmonių, kurie buvo evakuoti iš metropoliteno.

Per pastarąjį dešimtmetį Britanijos vyriausybės stiprino saugumo agentūrų galias ir pagerino gelbėtojų tarnybų parengtį reaguoti į atakas.

Vis dėlto Jungtinei Karalystei sunkiai sekasi spręsti tų sprogdinimų atskleistą radikalizacijos problemą. Tuos išpuolius įvykdė ne užsieniečiai, o keturi jauni vyrai, įkvėpti tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“.

Mūsų dienomis šimtai jaunų britų yra išvykę į Siriją ir Iraką kautis kartu su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) mudžahidais, todėl baiminamasi, kad jie gali slapta grįžti į savo šalį ir rengti joje išpuolius.

Žuvusiųjų artimieji ir per atakas likę gyvi žmonės vėliau susirinks padėti gėlių prie memorialo Haid parke, taip pat dalyvaus atminimo pamaldose Šv.Pauliaus katedroje.

10 val. 30 min. Grinvičo (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku 2005-ųjų metų Londono atakų aukos visoje šalyje bus pagerbtos tylos minute, kuri bus jau antroji per pastarąsias keturias dienas. Britanija taip pat buvo minutei nuščiuvusi praeitą penktadienį, pagerbdama žuvusius Tunise.