Tarp šio sekimo taikiniais tapusių pareigūnų buvo delegatų iš NATO narės Turkijos ir Pietų Afrikos Respublikos.

Britanija naudojo naujoviškas žvalgybos galimybes, rinkdama informaciją apie pareigūnų bendravimą per du susitikimus, surengtus 2009-ųjų balandį ir rugsėjį, nurodė laikraštis.

Ši žinia tikriausiai sukels nepatogumų Didžiajai Britanijai - juolab, kad nuo pirmadienio Šiaurės Airijoje vyks dviejų dienų Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių susitikimas.

"The Guardiam" citavo dokumentus, susijusius su Britanijos vyriausybės ryšių štabo (GCHQ), kuris užsiima elektronine žvalgyba, veikla.

Sprendžiant iš tos medžiagos, britų šnipai klasta nukreipdavo delegatus į specialiai parengtas interneto kavines, kurių įranga suteikdavo galimybę stebėti pareigūnų kontaktus ir sekti susirašinėjimą elektroniniu paštu bei pokalbius išmaniaisiais telefonais "BlackBerry".

GCHQ taip pat turėjo galimybę sekti, kada delegatai susisiekdavo vienas su kitu. Agentūros taikiniai tapo konkretūs pareigūnai, įskaitant Turkijos finansų ministrą, rodo dokumentai, su kuriais susipažino laikraštis.

Klausėsi D. Medvedevo pokalbių

"The Guardian" taip pat rašo, kad GCHQ gavo duomenų, surinktų per JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) mėginimą pasiklausyti tuomečio Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo skambučio į Maskvą palydoviniu ryšiu.

Dokumentai rodo, kad įsakymai rinkti žvalgybos informaciją apie G-20 delegatus buvo gauti iš aukšto rango tuometės Gordono Browno leiboristų vyriausybės pareigūnų, pažymėjo "The Guardian".

E.Snowdenas šiuo metu slapstosi Honkonge, o Jungtinės Valstijos pradėjo baudžiamąjį tyrimą, kai šis buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) techninis asistentas paviešino informaciją apie NSA vykdomą didžiulio masto elektroninį sekimą.

G-8 lyderiai nuo pirmadienio susitiks prie Erno ežero Šiaurės Airijoje, kur dvi dienas dalyvaus derybose dėl įvairių klausimų, įskaitant Sirijos krizę, mokesčius ir laisvąją prekybą.