Susirėmimas įvyko šeštadienio vakarą perpildytame Alkakuzo kalėjime Šiaurės Rio Grandės valstijoje šalies šiaurės rytuose.

Panašūs smurto išpuoliai kituose Brazilijos kalėjimuose sausio pradžioje pareikalavo apie 100 kalinių gyvybių.

„Patvirtintos 26 mirtys“, – per spaudos konferenciją sakė valstijos visuomenės saugumo pareigūnas Caio Bezerra.

Pasak jo, anksčiau pareigūnai sakė, kad buvo nužudyta apie 30 kalinių, nes buvo surinkti lavonai ir kūno dalys.

Saugumo pajėgos paryčiais šturmavo tą kalėjimą ir atkūrė tvarką po 14 valandų trukusio smurto išpuolio, nurodė vietos pareigūnai.

Anot pareigūnų, santykius žiauriai aiškinosi dvi narkotikų gaujos, kurių nariai laikomi skirtinguose kalėjimo blokuose.

Vieno kalinio šeimos narė sakė, kad neatrodė, jog pareigūnai būtų darę viską, ką galėjo, net ir po to, kai ji įspėjo apie galimus neramumus kalėjimo direktorių.

Kai jam buvo pranešta apie gresiančius neramumus, „(kalėjimo) direktorius net sakė, kad jis negalįs nieko padaryti“, nurodė vieno kalinio sesuo Adriana Feliz.

Brazilijos prezidentas Michelis Temeras socialiniame tinkle „Twitter“ sakė, kad federalinė vyriausybė yra pasiruošusi suteikti „visą reikalingą pagalbą“.

Tuo tarpu pietinės Paranos valstijos pareigūnai pranešė, kad iš Kuritibos mieste esančio kalėjimo pabėgo 28 kaliniai – jie susprogdino sieną ir ėmė šaudyti į policiją.

Alkakuzo kalėjime įsiplieskus neramumams, kompleksą apsupo saugumo pajėgos, tačiau jos turėjo palaukti, kol išauš, kad galėtų jį šturmuoti šarvuotais automobiliais, nurodė pareigūnai.

Kalėjime buvo išjungta elektra. Pranešama, kad kai kurie kaliniai buvo ginkluoti pistoletais.

Šiame netoli valstijos sostinės Natalio esančiame kalėjime gali būti laikoma daugiausia 620 kalinių, tačiau šiuo metu ten yra 1 083 asmenys, informavo valstijos teisingumo departamentas.

Manoma, kad riaušės kilo susirėmus dviem stambiausioms narkotikų gaujoms, „Sostinės pirmajai komandai“ (PCC) ir „Raudonajai komandai“ (CV), pranešė Brazilijos žiniasklaida.

Pasak ekspertų, tokie smurto protrūkiai yra dalis narkotikų gaujų karo dėl vienos svarbiausių pasaulyje kokaino rinkų ir narkotikų kontrabandos maršrutų.