Tūkstančiai žmonių dalyvavo profsąjungų organizuotose Gegužės 1-osios eitynėse didžiausioje Lotynų Amerikos šalyje, o D. Rousseff kreipėsi į savo šalininkus finansų sostinėje San Paule, sakydama, kad „kovos iki galo“.

Tradicinėse Tarptautinės darbo žmonių dienos demonstracijose šįkart dominavo pyktis dėl pastangų surengti apkaltą, kurią D.Rousseff vadino perversmu, grindžiamu išgalvotais kaltinimais, siekiant grąžinti į valdžią Brazilijos centro dešiniuosius.

D. Rousseff, kurios Darbininkų partijai prezidento postą kontroliuoja nuo 2003 metų, sakė San Paule, kad jos oponentai „suplėšė konstituciją“ ir rezga sąmokslą sustabdyti jos politiką, turinčią ištraukti dešimtis milijonų žmonių iš baisaus skurdo.

„Jeigu jie taip gali pasielgti su manimi, kaip jie pasielgs su darbo žmonėmis?“ – klausė šalies vadovė, pristatydama pagalbos šeimoms programos „Bolsa Familia“ išplėtimą.

Minia skandavo: „Perversmo nebus – bus kova!“

D. Rousseff, dirbanti antrus savo antrosios kadencijos metus, gali būti nušalinta nuo pareigų gegužės 10-ąją arba 11-ąją, kai Senatas turėtų balsuoti, ar reikia pradėti nagrinėti bylą dėl vyriausybės neteisėtų finansinių manevrų.

Tokiu atveju prezidentės įgaliojimus perimtų viceprezidentas Michelis Temeris (Mišelis Temeris), Brazilijos didžiausios centro dešiniosios partijos vadovas ir buvęs D.Rousseff koalicijos partneris.

Galutinis Senato balsavimas, kuris turėtų įvykti vėliau šiais metais, galbūt rugsėjį, galėtų galutinai pašalinti D.Rousseff iš posto, o M.Temeras liktų valdžioje iki 2018 metais vyksiančių rinkimų.

Nors D.Rousseff beveik neabejotinai bus nušalinta, prezidentę ir jos sąjungininkai, tarp jų charizmatiškas buvęs prezidentas Luisas Ignacio Lula da Silva, viliasi, kad ši byla subliūkš iki galutinio balsavimo, kur reikės dviejų trečdalių senatorių balsų, kad apkalta būtų patvirtinta.