"Sakoma, kad visas gyvenimas — tai antroji proga, - pasakė B.Obama žurnalistams, susirinkusiems Baltųjų rūmų Rožyne į šią kasmet rengiamą ceremoniją. - Šį lapkritį negalėčiau pritarti labiau".

Simbolinis malonės suteikimas reiškia, kad tie du kalakutai, kuriems pasisekė, - Cobbleris ir jo dubleris Gobbleris - savo dienas baigs ne ant vakarienės stalo, o natūraliai, specialiai įrengtame aptvare pirmojo JAV prezidento George'o Washingtono rezidencijoje Maunt Vernone Virdžinijoje, netoli JAV sostinės.

Abu kalakutai yra 19 savaičių amžiaus ir sveria po maždaug 18 kilogramų.

Jų vardai buvo išrinkti iš tų, kuriuos pasiūlė pradinės mokyklos, be to, šiemet pirmą kartą paprastiems amerikiečiams balsavimu Baltųjų rūmų puslapyje "Facebook" buvo leista išrinkti, kuris iš dviejų paukščių taps "2012-ųjų nacionaliniu Padėkos dienos kalakutu".

"Amerikos žmonės tarė savo žodį ir šie paukščiai žengia į priekį", - sakė B.Obama, ką tik grįžęs iš kelionės po Aziją. Jis paminėjo balsavimą socialinėje žiniasklaidoje ir savo 2012 metų perrinkimo kampanijos šūkį.

Taip pat turėdamas omenyje savo pergalę lapkričio 6-ąją įvykusiuose prezidento rinkimuose B.Obama pajuokavo, kad Nate'as Silveris iš "The New York Times", kuris stulbinamai detaliai numatė jo pergalę prieš respublikonų kandidatą Mittą Romney (Mitą Romnį), taip pat išpranašavo, kuriems kalakutams bus suteikta malonė.

"Juokauju, bet pirmą kartą per mūsų istoriją Baltųjų rūmų malonės kalakutams laimėtojai buvo išrinkti itin atkakliu balsavimu internete, - sakė jis. - Ir vėl - Nate'as Silveris visiškai tai numatė. Šis žmogus - nuostabus. Jis išpranašavo, kad šie vaikiai laimės".

Stebint dukterims Sashai ir Maliai, B.Obama "malonės suteikimo" ceremoniją atliko kone popiežiška maniera, su kryžiaus ženklu.

Nors Sasha greitu judesiu paglostė Cobblerio nugarą, Malia papurtė galvą ir atsisakė tai padaryti.

Kasmet nuo 1947-ųjų Nacionalinė kalakutų tiekėjų federacija ir Paukštienos ir kiaušinių prekiautojų nacionalinė taryba dovanodavo JAV prezidentams kalakutus, kurie dažniausiai būdavo suvalgomi. Išimtis buvo 1963 metais, kai prezidentas Johnas F.Kennedy, turėdamas omenyje jam padovanotą kalakutą, pasakė: "Tiesiog pasilikim jį".

Tačiau "oficialus" prezidento malonės suteikimo kalakutams "ritualas" Baltuosiuose rūmuose atliekamas nuo 1989 metų, kai jį pirmą kartą atliko prezidentas George'as Bushas. Jis vyksta Padėkos dienos, kai milijonai amerikiečių ant savo šventinio stalo padeda keptą kalakutą, išvakarėse.

Šio trečiadienio "malonės suteikimo" kalakutams ceremonija vyko gyvūnų teisių gynimo organizacijai PETA reiškiant kritiką ir raginant B.Obamą netęsti šios tradicijos.

"Tuo (reiškiamas) nerimtas požiūris į masinį maždaug 46 mln. romių, protingų paukščių išskerdimą, o Jungtinių Valstijų prezidentas vaizduojamas tarsi palaikantis verslo santykius su kalakutų žudymo industrija", - sakoma PETA laiške.

"Kalakutams nereikia "malonės". Jie dėl nieko nekalti, tik dėl to, kad gimė išankstinių nuostatų pasaulyje", - rašoma laiške.

Prieš "malonės suteikimo" ceremoniją kalakutais apsirengę PETA aktyvistai surengė protestą prie Baltųjų rūmų, kurio metu laikė užrašus "Šlamšk daržoves, ne kalakutus" ir "Suteik malonę visiems kalakutams".

Kaip ir kasmet nuo 2009-ųjų, prezidentas su šeima trečiadienio popietę dirbo visuomenės labui.

Tuo tarpu pati Padėkos diena švenčiama nuo pirmųjų piligrimų, pabėgusių nuo religinio persekiojimo Anglijoje, laikų.

Daugeliui amerikiečių Padėkos diena yra svarbiausia šventė po Kalėdų, o ilgas Padėkos dienos savaitgalis reiškia keliones susitikti su savo šeima ir Kalėdų sezono pradžią, kai pradedamos pirkti kalėdinės dovanos.

Padėkos diena Jungtinėse Valstijose pradėta švęsti 1621 metais, kai pirmieji imigrantai po itin sunkios pirmosios žiemos sulaukė gausaus derliaus, kuris leido jiems išgyventi kitą žiemą. Už tai jie padėkojo Dievui ir juos pamokiusiems indėnams.

Tuometis gubernatorius Williamas Bradfordas paskelbė, kad visi kolonistai ir indėnai kasmet minės Padėkos dieną.

Galutinai ši šventė buvo pripažinta 1863 metais, kai prezidentas Abrahamas Lincolnas ketvirtą lapkričio ketvirtadienį paskelbė Padėkos diena.

Padėkos dieną amerikiečiai tradiciškai stengiasi praleisti tėvų namuose. Ketvirtadienį šeimos visoje Amerikoje sės prie vakarienės stalo, ant kurio bus ir pagrindinis kalakuto patiekalas. Šia proga keptas kalakutas proga paprastai valgomas su spanguolių padažu, kukurūzais, ryžiais, batatais (saldžiosiomis bulvėmis) ir moliūgų pyragu.