Kongresas prie šio įstatymo projekto taip pat pridėjo reikšmingą žingsnį dėl pilietinių teisių - nusikaltimų iš neapykantos įstatymo projektą, pagal kurį už įstatymo ribų skelbiami pažeidimai dėl žmogaus rasės, lyties, tapatybės ar seksualinės orientacijos.

"Visuomet atmesdavau nuomonę, kad turime švaistyti milijardus mokesčių mokėtojų dolerių, kad apgintume šios šalies saugumą", - sakė B.Obama prieš tai, kai Baltuosiuose rūmuose pasirašė gynybos sankcionavimo aktą.
"Iš tikrųjų manau, kad šių dolerių švaistymas daro mus mažiau saugius - štai kodėl priėmėme gynybos įstatymo projektą, kuriuo eliminuojama dalis mūsų gynybos proceso švaistymo ir neefektyvumo", - pažymėjo prezidentas.

Tačiau perspėdamas, kad įstatymo projektas nėra tobulas, jis pažadėjo toliau kovoti su švaistymu gynybos biudžete, kuriame dažnai būna daug projektų, įstatymų leidėjų išrūpintų savo gimtosioms valstijoms.
Įstatymo projektu patenkinta dauguma prašymų dėl finansavimo, pateiktų Pentagono biudžeto paraiškoje 2010-iesiems finansiniams metams, kurie prasidėjo spalio 1 dieną. Jis atspindi kompromisą, kurį tarp savęs pasiekė abeji Kongreso rūmai.

Tačiau įstatymų leidėjai nepaisė ankstesnio B.Obamos grasinimo vetuoti ir patvirtino 560 mln. dolerių tam, kad būtų tęsiamas darbas dėl alternatyvaus variklio naikintuvams F-35.

Įstatymo projektu 3,4 proc. padidinamas kariškių atlyginimas ir skiriama 6,7 mlrd. dolerių minų nepramušamiems šarvuočiams (MRAP), o tai yra 1,2 mlrd. dolerių daugiau nei siūlė administracija.

Dar 7,5 mlrd. dolerių skiriama afganų policijai ir armijai parengti ir aprūpinti.

Taip pat nutraukiamas projektas dėl naujų jūrų pėstininkų sraigtasparnių prezidentui.

JAV karinis jūrų laivynas 2005 metais pavedė "Lockheed Martin" sukurti 28 naujus prezidentinius sraigtasparnius. Iš pradžių šis projektas turėjo kainuoti maždaug 6 mlrd. dolerių, bet pabrango iki 11,2 mlrd. dolerių.

Minėtas įstatymo projektas dėl nusikaltimų iš neapykantos yra pavadintas Matthew Shepardo - studento, kuris prieš 11 metų buvo nužudytas Vajominge, - vardu.

Šiam projektui nepritariantys konservatoriai teigė, kad juo bus diskriminuojami kunigai, kurie dėl religinių priežasčių smerkia homoseksualumą, ir perspėjo, kad B.Obama vykdo radikalią darbotvarkę.