Dešimtmečiais aktyvistai protestavo prieš šią nelygybę, kurią 2003 metais dar kartą parėmė Izraelio Aukščiausiasis teismas. Tačiau dabar Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu parodė ženklų, jog norėtų apsvarstyti būdus, kaip sumažinti šią įtampą.

B. Netanyahu, kurio kitą mėnesį laukia visuotiniai rinkimai, įtakingos Žydų agentūros pirmininko paprašė apsvarstyti, kaip būtų galima sušvelninti daugiausia užsienio organizacijų pasipiktinimą, ypač Jungtinėse Valstijose, kur tokia nelygybė, daugelio laikoma seksizmu, yra nepriimtina. Izraelyje įtakingos žydų ortodoksų lobistinės organizacijos pasisako už status quo.

„Ministras pirmininkas mano, kad Raudų siena turi būti ta vieta, kuri tiek Izraelyje, tiek už jo ribų simbolizuotų žydų vienybę, - anksčiau šią savaitę laikraščiui „The New York Times“ sakė aukšto rango B. Netanyahu patarėjas Ronas Dermeris. – Jis nori išsaugoti žydijos pasaulio vienybę. Tai svarbi Izraelio stiprybės dalis“.

Žydų agentūros, skatinančios ryšius tarp Izraelio ir žydų diasporų, pirmininkas Natanas Sharansky laikraščiui patvirtino, jog buvo paprašytas per kelis mėnesius parengti pasiūlymus.

„Labai lengvai įsivaizduoju situaciją, kai kiekvienas žmogus turi galimybę išreikšti savo solidarumą su judaizmu, žydais ir Izraelio valstybe taip, kaip jis ar ji nori, nekenkdamas kitam“, - sakė jis. Šie žodžiai buvo ištarti po to, kai praėjusią savaitę policija sulaikė moteris iš vienos liberalios žydų organizacijos, priėjusias prie Raudų sienos su maldų šaliais.

Izraelio vyriausybei labai reikalingas tarptautinių rėmėjų palaikymas, ypač po to, kai kilo karas Gazos Ruože, Palestinos savivalda sulaukė pripažinimo Jungtinėse Tautose ir buvo nuspręsta Vakarų Krante statyti naujus būstus žydams.

Pirmadienį, gruodžio 24 dieną, buvo uždegta žalia šviesa 1 200 naujų namų, kurie iškils Gile Pietų Jeruzalėje. Miesto planavimo komitetui priėmus šį sprendimą, per pastarąją savaitę žydų kvartaluose rytinėje Jeruzalės dalyje planuojamų pastatyti namų skaičius išaugo iki daugiau kaip 5 tūkst. Be Gilo, nauji būstai bus statomi ir Ramat Šlomo bei Givat Hamatoso rajonuose.