Generolas Pyon In Sonas, vadovavęs Šiaurės Korėjos kariuomenės operacijoms, mirties nusipelnė dėl nuomonės, prieštaraujančios šalies lyderiui, trečiadienį Seule pranešė Pietų Korėjos žiniasklaida.

Informaciją atskleidęs pareigūnas pageidavo likti anonimas. Jis taip pat konkrečiai neįvardijo, kokiu klausimu išsiskyrė generolo ir Kim Jong Uno nuomonės.

Jang Song Thaekas
Anot pareigūno, Šiaurės Korėjos lyderis vis dar nepasitiki šalies karinių pajėgų vadovybe. Be to, ir patys pareigūnai šalyje jaučiasi labai nesaugūs.

Lapkritį dėl kaltinimų korupcija ir lyderio nurodymų nepaisymo buvo atsikratyta Šiaurės Korėjos nacionalinio gynybos komiteto pareigūno Ma Won Chun.

Kim Jong Unas, Vakarų specialistų vertimu, tokiais sprendimais stiprina valdžią ir demonstruoja galią. Šalies, kuri, kaip spėjama, vykdo branduolinių ginklų programą, kariuomenėje tarnauja 1,2 mln. karių.

2013 metais Kim Jong Unas iš viso mirčiai pasmerkė apie 50 valdžios pareigūnų, tarp kurių buvo ir jo dėdė Jang Sonh Thaekas.

Jiems buvo pateikta įvairiausių ir absurdiškiausių kaltinimų – nuo valstybės išdavystės iki muilo operų iš Pietų Korėjos žiūrėjimo.

„Pyon In Sono mirtis – signalas, leisiantis disciplinuoti šalies karines pajėgas. Mirties bausmė – savotiškas simbolis, padėsiantis sutvirtinti likusios vadovybės lojalumą lyderiui“, – teigia Donguko universiteto Seule Šiaurės Korėjos ekspertas Kim Yong Hyunas.

2014 metų kovą jam buvo suteiktas keturių žvaigždučių generolo laipsnis, o jau lapkritį jis buvo nušalintas nuo pareigų, teigia šaltiniai iš Šiaurės Korėjos.

Pietų Korėjos susivienijimo ministerijos puslapyje internete jis ir toliau nurodomas kaip už karines operacijas atsakingas generolas.

Ištekėjo sesuo?

Kim Yo Jong
Jaunesnioji Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong išekėjo ir laukiasi, teigia pareigūnai. Skelbiama, kad ant moters rankos pastebėtas vestuvinis žiedas, o viešumoje ji pasirodė avėdama patogius batus.

„Yonhap News“ skelbia, kad sausio 2 dieną Kim Jong Uno sesuo ištekėjo už partijos sekretoriaus Choe Ryoan Hae sūnaus, patvirtino du neįvardyti šaltiniai Kinijoje.

Pareigūnai abejoja, ar mergina ištekėjo būtent už partijos sekretoriaus sūnaus, nes tokia sąjunga Choe Ryoan Hae rankose sutelktų per daug galios.

Trečiadienį Šiaurės Korėja pareiškė nesutinkanti kalbėtis su Jungtinėmis Valstijomis ir tvirtina šiuo metu visą dėmesį skirianti šalies karinės galios didinimui.

Kim Jong Uno režimas Jungtines Valstijas, kurios šaliai taiko sankcijas, kartu su Pietų Korėja rengia karines pratybas ir viešai prognozuoja Pchenjano valdančiojo režimo griūtį, kaltina „pavojingai artėjant prie karinės agresijos slenksčio“, skelbia oficialioji Šiaurės Korėjos centrinė naujienų agentūra, cituodama nacionalinį gynybos komitetą.