„Kanclerė Angela Merkel turi gerų šansų laimėti Nobelio taikos premiją“, - rašo laikraštis.

„Priežastys: jos veiksmai Ukrainos krizės metu ir politika dėl pabėgėlių“, - priduria leidinys.

Šis straipsnis pasirodė kitą dieną po to, kai Oslo taikos tyrimų instituto (PRIO) direktorius Kristianas Bergas Harpvikenas – vienas iš kelių analitikų, skelbiančių potencialių laureatų sąrašus, išsakė prognozę, kad 61 metų A.Merkel bus šių metų laureatė.

„Manau, Europos pabėgėlių krizė ar, galbūt turėtume sakyti, pasaulinė pabėgėlių krizė - nes esama analogiškai dramatiškos pabėgėlių krizės didelėje dalyje Rytų Azijos - yra tai, kas šįmet turėtų atkreipti komiteto dėmesį“, - sakė K.B.Harpvikenas per spaudos konferenciją Osle.

„Angela Merkel iš tiesų prisiėmė moralinę lyderystę ir visiškai pakeitė debatų dėl pabėgėlių problemų Europos kontekste kursą“, - pridūrė jis.

Nepaisydama kitų Europos Sąjungos lyderių pasipriešinimo ir netgi savo politinių sąjungininkų maišto namuose, „ji tvirtai laikėsi savo pozicijos“, sakė K.B.Harpvikenas, kuriam, nepaisant jo kompetencijos, vis dėlto dar nepavyko atspėti Nobelio taikos premijos laimėtojo.

Prognozuojama, kad į Vokietiją šiais metais atvyks iki milijono pabėgėlių, ir nepaisant abejonių, kurias reiškia du didžiausiu migrantų antplūdžiu susidūrusių žemių valdžios atstovai, kanclerė toliau kaip mantrą atkakliai kartoja: „Mes su tuo susitvarkysime“.

Vis dėlto pabėgėlių krizė skaudžiai smogė A.Merkel populiarumui namuose: praėjusią savaitę „Der Spiegel“ paskelbtame populiariausių šalies politikų sąraše kanclerė iš pirmosios vietos nukrito į ketvirtąją.