20 metų Belgiją valdęs karalius Albertas II jausmingą akimirką per sosto atsisakymo ceremoniją pasiuntė „didelį bučinį“ karalienei Paolai.

Per sekmadienio ceremoniją 79 metų monarchas staiga nutraukė savo kalbą ir atsisukęs į žmoną trūkčiojančiu balsu pasakė: "O karalienei, kuri nuolat remia mane mano darbe, norėčiau paprasčiausiai pasakyti „ačiū“.

„Didelis bučinys“, - pridūrė jis, savo frazėje panaudodamas prancūzų ir anglų kalbas („Un gros kiss“).

Italijoje gimusi Paola, kurią jis vedė prieš 54 metus, nubraukė ašarą, o 250 dalyvavusių parlamentarų ir kitų garbingų asmenų pratrūko garsiais plojimais.

Albertas ir Paola susipažino Romoje 6-ojo dešimtmečio pabaigoje, kai jis dar buvo princas. Legendinis Paolos grožis sužavėjo šalį ir jaunoji karališkoji pora tais laikais nuolat traukė blizgių žurnalų dėmesį.

Albertas II sosto atsisakė savo vyriausiojo sūnaus, 53 metų Philippe‘o naudai, kuris dabar tampa septintuoju valstybės, smarkiai susiskaldžiusios į frankofonišką ir flamandišką dalis, monarchu.

Per iškilmingą ceremoniją karališkuosiuose rūmuose, maždaug 250-ies garbingų asmenų ir politinių lyderių akivaizdoje, Albertas II pasirašė sosto atsisakymo aktą ir padėkojo susirinkusiems „už visa“, ką jie pasiekė jam valdant, taip pat – už darbą Belgijos labui ir jos, kaip vienos valstybės, išlaikymą.

Philippe‘as karaliumi turėjo būti prisaikdintas vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku), parlamente.

Iškilmių ir šventimo diena šviečiant skaisčiai vasaros saulei į gatves prie karališkųjų rūmų Briuselio centre pritraukė dideles minias.

Karalienei Paolai sunkiai tramdant ašaras, Albertas II sakė, jog nori paprasčiausiai pasakyti jai „ačiū“, ir pasiuntė jai „didelį bučinį“. Tai buvo tipiškas žmogiškas akcentas vyro, kuriam priskiriami gebėjimai užmegzti ryšį su žmonėmis.

Savo trumpoje kalboje jis taip pat sakė, kad nori „ypatingai pagerbti“ premjerą Elio Di Rupo, kuris prisiėmė „sunkią užduotį suformuoti vyriausybę" 2011 metais, kai šalis atrodė nevadovaujama po aiškaus laimėtojo neiškėlusių rinkimų ankstesniais metais.

E. Di Rupo ir jo vyriausybė ėmėsi "būtinų priemonių visų gerovei skatinti", sakė karalius, kuris akcentavo svarbų pasiekimą išlaikant šalį nesubyrėjusią.

Albertas II taip pat pareiškė savo visišką pasitikėjimą Philippe‘u: "Tu turi visas savybes, kad gerai tarnautum savo šaliai. Tavimi ir tavo brangia žmona Mathilde (Matilda) visiškai pasitikime“.

1934 metų birželio 6 dieną gimęs Albertas buvo antrasis Leopoldo III ir karalienės Astrid sūnus, bet 1993 metų rugpjūčio 9 dieną įžengė į sostą - netikėtai mirus jo broliui, karaliui Baudouinui (Boduenui), kuris vaikų neturėjo.

Anksčiau šį mėnesį Albertas II paskelbė, kad atsistatydins, nes dėl amžiaus ir prastos sveikatos nebegali karališkųjų pareigų atlikti taip, kaip norėtų.