„Nenustebčiau, jeigu per ateinančius penkerius metus būtų mėginama pasinaudoti internetu atakai surengti“, – Gilles'is de Kerchove'as sakė dienraščiui „La Libre Belgique“.

„Per ją gali būti mėginama įsibrauti į SCADA (priežiūros kontrolės ir duomenų rinkimo sistemą), kuri yra atominės elektrinės, užtvankos, oro eismo valdymo centro arba geležinkelio valdymo stoties nervų centras“, – aiškino jis.

G. de Kerchove'as šiuos komentarus išsakė tuo metu, kai Belgijoje tvyro didelis nerimas po antradienį įvykdytų mirtininkų sprogdintojų atakų Briuselio oro uoste ir vienoje metropoliteno stotyje, per kurias žuvo 31 žmogus, o dar apie 300 buvo sužeisti.

Belgijos kaimynės jau kurį laiką reiškia susirūpinimą dėl tos šalies atominių elektrinių saugumo po virtinės tokių incidentų, kaip pavojingų medžiagų nuotėkiai, įtrūkimai statiniuose ir vienas diversijos atvejis, kuris iki šiol neišaiškintas.

Belgijos šiaurėje esančios Dulio elektrinės 1-asis reaktorius, kuris yra seniausias šalyje, buvo išjungtas pernai vasarį pagal įstatymą, numatantį, kad Belgija palaipsniui atsisakys branduolinės energetikos. Vis dėlto vyriausybė vėliau jį vėl įjungė pagal sutartį dėl veiklos pratęsimo.

Kaip pranešama, ketvirtadienį buvo nužudytas vienos Belgijos atominės elektrinės apsaugininkas ir pavogtas jo tarnybinis pažymėjimas. Pareigūnai tos informacijos kol kas nekomentavo.

Be to, tyrėjai bute, siejamame su vienu pernykščių Paryžiaus atakų ir šios savaitės išpuolių Briuselye įtariamuoju, aptiko vaizdo įrašą, kuriame buvo nufilmuotas vienos Belgijos atominės elektrinės pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)