Belgijos federalinės prokuratūra šeštadienį paskelbė, kad Mohamedas Abrini, Osama K., Herve B. M ir Bilalas E. M. buvo apkaltinti prisidėję prie „teroristinių žmogžudysčių“ ir „teroristinės grupuotės veiklos“, susijusios su kovo 22 dieną Briuselio oro uoste ir metropoliteno stotyje įvykdytais sprogdinimais. Per tas atakas žuvo 32 žmonės, o dar apie 270 buvo sužeisti.

M. Abrini ir Osama K., kurį žiniasklaida įvardijo kaip Osamą Krayemą, buvo tarp šešių asmenų, suimtų per penktadienį surengtus reidus Briuselyje. Šie areštai tikriausiai taps skaudžiu smūgiu kuopelei, kaip manoma, organizavusiai abi atakas, dėl kurių atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Kiek vėliau prokuratūra nurodė, kad jau galima patvirtinti, jog M. Abrini iš tikrųjų buvo trečiasis įtariamasis“, pramintas „vyru su skrybėle“, matomas einantis kartu su dviem mirtininkais sprogdintojais Briuselio oro uoste prieš kovo 22-ąją įvykdytus išpuolius. Dėl šios priežasties jis kol kas kaltinamas tik dėl dalyvavimo lapkričio 13-ąją Prancūzijos sostinėje įvykdytose atakose, nusinešusiose 130 žmonių gyvybių.

„Jis prisipažino buvęs nusikaltimo vietoje. Jis paaiškino išmetęs savo liemenę (striukę) į šiukšliadėžę, o vėliau pardavęs skrybėlę“, – sakoma federalinės prokuratūros pranešime.

Pranešime sakoma, kad kiti du asmenys, suimti kartu su M. Abrini, buvo paleisti, atlikus „nuodugnų tyrimą“

Tuo tarpu Osama K. buvo įvardytas kaip vyras, pastebėtas su mirtininku, tą pačią dieną susisprogdinusiu Malbeko metropoliteno stotyje. Prokurorai taip pat nurodė, kad jis nupirko krepšius, kuriuose buvo sudėtos bombos, susprogdintos oro uoste.

Dar vienas vyras, suimtas penktadienį tuo pačiu metu kaip ir Osama K., buvo įvardytas kaip 25 metų Ruandos pilietis Herve B. M., kuris „įtariamas pasiūlęs pagalbą M. Abrini, taip pat Osamai K.“, sakoma pranešime.

Jis buvo apkaltintas dalyvavęs teroristinės grupuotės veikloje ir „bendrininkavimu teroristinėms žmogžudystėms“.

Prokuratūra pridūrė, kad tokie patys kaltinimai buvo pateikti Bilalui E. M., įtariant, kad jis padėjo M. Abrini ir Osamai K.

Kaip skelbta anksčiau, M. Abrini buvo mįslingas bėglys, gaudytas policijos po lapkritį surengtų atakų Paryžiuje, bet netgi kai buvo suimtas penktadienį Briuselyje, tikslus jo vaidmuo tuose pražūtinguose išpuoliuose išliko nežinomas.

Policija karštligiškai ieškojo šio trečio vyro nuo tada, kai jis buvo nufilmuotas oro uosto apsaugos kamerų, einantis šalies dviejų mirtininkų, detonavusių bombas išvykimo terminale per koordinuotas atakas, kurių taikiniu taip pat tapo viena Briuselio metropoliteno stotis. Per tuos sprogimus žuvo iš viso 32 žmonės.

M. Abrini pirštų atspaudų rasta bute, kuriame oro uosto sprogdintojai pabuvojo prieš kovo 22-osios išpuolį.

Belgijos pilietybę turintis marokiečių kilmės M. Abrini buvo pastebėtas vienoje degalinėje į šiaurę nuo Paryžiaus, likus dviem dienoms iki atakų Prancūzijos sostinėje. Ten jis buvo su kitu svarbiu įtariamuoju – Salahu Abdeslamu, vairavusiu vieną iš automobilių, panaudotų per lapkričio 13-osios išpuolius, nusinešusius 130 gyvybių.

Juodas „Renault Clio“, kuriuo važiavo abu šie vyrai, vėliau buvo panaudotas pervežti tris mirtininkus, susisprogdinusius prie Prancūzijos nacionalinio stadiono. Tyrėjų nuomone, M. Abrini tikriausiai lydėjo S. Abdeslamą ir jo brolį Brahimą, kuris buvo kitas užpuolikas, per dvi keliones tarp Briuselio ir Paryžiaus.

Lapkritį interviu naujienų agentūrai AFP, M. Abrini šeima tikino, kad Paryžiaus atakų naktį jis buvo Molenbeke – neramiame Briuselio rajone, pelniusiame džihadistų židinio reputaciją.

Jo kelionės iš Paryžiaus į Briuselį ir atgal rodo, kad M. Abrini galėjo būti atsakingas bent jau už logistiką painiame džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) tinkle, laikomame atsakingu už dvi didžiausias teroro atakas Europoje per kelerius pastaruosius metus.

Belgijos prokurorai penktadienį, kai buvo suimtas M. Abrini, sakė, kad jis kartu su S. Abdeslamu nuomojo butą Paryžiaus priemiesčiuose, ruošiantis lapkričio 13-osios siautėjimui.

M. Abrini ir S. Abdeslamas, kuris irgi buvo suimtas netoli savo šeimos namų Molenbeke praėjusį mėnesį, buvo vaikystės draugai, kai augo tame rajone. Jų šeimos gyveno viena šalia kitos.

M. Abrini, turėjęs „Pyragėlio“ (Brioche) pravardę, nes anksčiau dirbo kepykloje, būdamas 18-metis atsisakė pastangų įgyti suvirintojo specialybę ir suartėjo su ekstremistų sluoksniais.

Atliekant tyrimą dėl Paryžiaus atakų paaiškėjo, kad per pastaruosius 15 metų M. Abrini ne kartą buvo pateikęs į teisėsaugos akiratį dėl vagysčių ir narkotikų, o jo brolis patvirtino, kad Mohamedas kelis kartus buvo pasiųstas į kalėjimą.

„Pyragėliui“ labai patinka pinigai; jis visada turėdavo daug pinigų. Iš tikrųjų buvo kalbama, kad jis buvo užkalęs 200 tūkst. eurų. Jis vagis“, – kitas įtariamasis Ali Oulkadi sakė belgų tyrėjams.

„Jis niekada nekalbėdavo apie jokį tikėjimą ar panašius dalykus“, – pridūrė suimtasis.

M. Abrini, kurį belgų tyrėjai įvardijo kaip radikalų islamistą, pernai tikriausiai trumpai lankėsi Sirijoje, kurioje žuvo jo 20-metis brolis Suleimanas.

Kovos su terorizmu tarnyboms ji buvo žinomas kaip asmuo, priklausęs tai pačiai kuopelei, kaip ir Abdelhamidas Abaaoudas – vienas iš Paryžiaus atakų organizatorių ir vienas iš trijų užpuolikų, šaudžiusių į barų ir restoranų lankytojus Prancūzijos sostinėje.

Vis dėlto M. Abrini motina sakė, kad jos sūnus „niekada nekalbėjo“ apie apsilankymą Sirijoje arba IS.

„Kalbama, kad jis buvo pavojingas, kad jis buvo ginkluotas, – atsiduso ji. – Man nuo to bloga.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)