Pro limonado prekystalį, kurį prie pat savo namų Mail Ende, esančiame rytiniame Londono Tauer Hamletso rajone, buvo pasistačiusi Andre Spicerio duktė, ėjo minios žmonių, plūstančių į visiškai čia pat, Viktorijos parke, vykusį „Lovebox“ festivalį.

Nepraėjus nė pusvalandžiui nuo tos akimirkos, kai buvo pastatytas prekystalis, prie jo prisistatė keturi gatvėje patruliavę teisėsaugos pareigūnai ir perskaitė mergaitei oficialų dokumentą, kuriame buvo nurodyta, kad už prekiavimą neturint būtinojo leidimo jai skiriama 150 svarų sterlingų bauda.

Tai, kad penkiametės poelgis buvo prilygintas viešosios tvarkos pažeidimui, už kurį buvo skirta nuobauda, išjudino ne vieną nuosavu verslu užsiimantį pilietį. Norėdami paskatinti jaunosios prekeivės verslo užmojus, jie ėmė siūlyti plotą, kuriame ši galėtų teisėtai įsirengti naują prekystalį.

„Galbūt tavo dukrelė norėtų pardavinėti limonadą Boro prekyvietėje? Jai čia tikrai atsirastų vietos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vienas Boro prekyvietėje prekiaujantis verslininkas.

Mergaitė taip pat buvo kviečiama dalyvauti kasmetinėje Mail Endo bendruomenės mugėje, o festivalio „Redhead Day UK 2018“ rengėjai pasiūlė jai būti garbės viešnia jų organizuojamoje raudonplaukių šventėje.

„Pasiūlymus įrengti limonado prekystalį gavome iš begalės festivalių organizatorių, mugių rengėjų ir prekeivių, – rašoma mergaitės tėvų „Twitter“ žinutėje. – Tikimės, kad mūsų gauti pasiūlymai galios ir kitiems, norintiems prekiauti limonadu. Vaikai juk gali prekiauti namuose pagamintu gaiviuoju gėrimu, pieštais komiksais arba pačių užaugintomis daržovėmis.“

Andre Spicer, penkiametės tėvas

Penkiametės tėvai taip pat užsimena, kad jaunimas galėtų ne tik pardavinėti, bet ir mainytis pačių sukurtais filmais ar muzikos įrašais.

Mergaitės tėvas, A. Spiceris, yra atvykėlis iš Naujosios Zelandijos. Jis skaito elgesio įmonėse kursą Londono Casso verslo mokykloje.

Leidiniui „Telegraph“ išsiųstame laiške apie minėtą baudą šiuolaikinį vaikų aklėjimą jis lygina su savo paties vaikyste, kai verslumas būdavo skatinamas.

„Vaikystėje kartu su broliu įveikdavome ne vieną mylią be jokios suaugusiųjų priežiūros. Buvome raginami ką nors pardavinėti, kad surinktume kuo daugiau lėšų klubams, kuriems priklausėme. Taigi, pardavinėjome sausainius ir taip gavome aritmetikos pradmenis, įgijome pirmuosius bendravimo bei verslo įgūdžius.“

Reikia pasakyti, kad Tauer Hamletso taryba atsiprašė dėl įvykusio nesusipratimo. „Tikimės, kad ateityje mūsų teisėsaugos pareigūnai pademonstruos geresnius sugebėjimus vadovautis sveiku protu ir savo galiomis naudosis išmintingai“, – teigiama atsiprašymo pareiškime.

„Bauda, žinoma, bus nedelsiant atšaukta, o su A. Spiceriu ir jo dukterimi jau susisiekta ir jų atsiprašyta“, – nurodoma tarybos pareiškime.