Katalonijos vyriausybės vadovas Carlesas Puigdemont'as, nepaisydamas Madrido prieštaravimų, penktadienį paskyrė referendumo datą, nors I spanijos Konstitucinis Teismas nusprendė, kad toks balsavimas būtų neteisėtas.

„Mes balsuosime, net jeigu Ispanijos valstybė to nenori, – katalonų, ispanų ir anglų kalbomis miniai pasakė P.Guardiola. – Nėra kito būdo.“

Šalia stovint C.Puigdemont'ui, P.Guardiola taip pat paragino tarptautinę bendriją paremti katalonus prieš „autoritariškos valstybės piktnaudžiavimus“.

Miesto valdžia apskaičiavo, kad mitinge dalyvavo 30 tūkst. žmonių, bet vienas separatistų šaltinis nurodė, kad dalyvių buvo 47 tūkstančiai.

„Manau, kad nepriklausomybė yra vienintelis sprendimas“, – naujienų agentūrai AFP sakė mitinge dalyvavęs 67 metų pensininkas Ramonas Fonas.

Naujausia apklausa parodė, jog 73 proc. katalonų pritaria tam, kad būtų surengtas referendumas, panašus į Škotijos 2014 metų referendumą, kuriam, beje, buvo pritarusi britų vyriausybė.

Tačiau ta pati apklausa parodė, kad 48,5 proc. respondentų nepritaria nepriklausomybei. Pritariančiųjų buvo 44,3 procento.

2014 metais Katalonija surengė neįpareigojamą balsavimą, per kurį daugiau kaip 80 proc. balsavusiųjų pasirinko nepriklausomybę. Tačiau tame balsavime dalyvavo tik 2,3 mln. iš 6,3 mln. rinkėjų.

Šis turtingas, 7,5 mln. gyventojų turintis Ispanijos regionas seniai reikalauja iš Madrido didesnės autonomijos.