„Paėmiau vieną šampano butelį, kad galėtume nustatyti laivo sudužimo laikmetį, nes mes neradome laivo pavadinimo, ar kitų detalių, kurios pasakytų mums to laivo vardą", - sakė šeštadienį agentūrai „Reuters" Christianas Ekstromas, naras iš Alandų salų.

Beje, Ch.Ekstromas su kolegomis švedų narais atidarė tą butelį ir paragavo jo turinį.

„Fantastiškas..., labai saldus, juntamas ąžuolo skonis ir labai stiprus tabako kvapas. Ir buvo smulkių burbuliukų", - pasakojo jis.

Anot ekspertų, butelio forma rodo, jog jis buvo pagamintas XVIII amžiaus pabaigoje; butelis su likusiu turiniu nusiųstas šampano specialistams Prancūzijoje, kad ištirtų.

„Mes 98 procentais įsitikinę, kad tai yra „Veuve Clicquot" šampanas, pagamintas tarp 1772 (tais metais ši firma pradėjo verslą) ir 1785 metų", - sakė Ch.Ekstromas ir pridūrė kad tas prekinis laivas, matyt, plaukė į Sankt Peterburgą, to meto Rusijos sostinę.

Naras sakė vyną radęs per pirmąjį panirimą ir nežinąs, kiek ten yra butelių ir koks dar buvo gabentas krovinys.

Lig šiol seniausiu pasaulyje šampanu vadinamas „Perrier-Jouet" vyndarių turimas šampanas, kurio firma turi du 1825 metų butelius.

Šampano ekspertas švedas Richardas Juhlinas sakė laikraščiui „Alandstidningen" manąs, kad tai tikrai „Veuve Clicquot" šampanas. Jeigu pasitvirtins, jog jis iš XVIII amžiaus pabaigos, vienas butelis kainuos apie 500 tūkst. Švedijos kronų (182 tūkst. litų).

Sudužęs laivas guli dugne ties Alandų salomis, autonomine Suomijos teritorija, vietinė valdžia spręs ką daryti su laivu ir .... šampanu.