Baltųjų rūmų atstovė Sarah Huckabee Sanders nurodė, kad D. Trumpas „išsakė savo nuomonę ir teikė pasiūlymų – taip darytų bet kuris tėvas“.

Asmeninis prezidento kišimasis į tą pareiškimą, apie kurį pirmasis pranešė leidinys „The Washington Post“, kelia abejonių, ar D.Trumpas vyresnysis tikrai nieko nežinojo apie minėtą susitikimą, įvykusį per 2016-ųjų rinkimo kampaniją. Dėl galimų prezidento komandos ryšių su Kremliumi prieš kurį laiką buvo pradėtas federalinis tyrimas.

Be kita ko, susidaro įspūdis, kad prezidentas labai gerai supranta skandalo esmę ir yra nusiteikęs jį nutildyti.

Valstybės vadovo sąjungininkai būgštauja, kad tuo atveju, jeigu būtų įrodyta, jog respublikonas milijardierius iš tiesų prisidėjo prie šios istorijos, gali kilti teisinių problemų.

Politiniu atžvilgiu, sustiprės įtarimai, kad Baltieji rūmai stengiasi paslėpti ryšius su užsienio vyriausybe, kaltinama mėginimu pakreipti 2016-ųjų lapkričio rinkimus D. Trumpo naudai.

„Tai buvo...nereikalinga“, – laikraščiui „The Washington Post“ sakė vienas nežinomu norėjęs likti prezidento patarėjas.

„Dabar kas nors gali tvirtinti, kad tai jis bandė suklaidinti. Kas nors gali teigti, jog prezidentas sako nenorintis, kad jūs atskleistumėt visą tiesą“, – pridūrė jis.

D. Trumpo advokatas Jay Sekulowas tvirtino, kad tas žiniasklaidos pranešimas yra „klaidingas“.

D. Trumpas jaunesnysis sudrebino Vašingtoną, kai paskelbė virtinę elektroninių laiškų, kuriuose jam buvo sakoma, kad respublikono rinkimų kampanija iš su Kremliumi susijusių pareigūnų galėtų gauti demokratę Hillary Clinton kompromituojančios informacijos.

D. Trumpo vyriausias sūnus, prezidento žentas Jaredas Kushneris bei buvęs prezidentinės kampanijos vadovas Paulas Manafortas pernai birželį buvo susitikę su Rusijos teisininke Natalija Veselnickaja, nekilnojamojo turto kompanijos viceprezidentu Ike Kaveladze bei rusų ir amerikiečių lobistu Rinatu Achmetšinu, galbūt dirbančiu rusų žvalgybai.

Minėtą susitikimą suorganizavo vienas britų viešųjų ryšių specialistas. Respublikono kampanijos atstovai tikėjosi gauti „labai aukšto lygio ir delikačios informacijos“, kuri esanti „Rusijos ir jos vyriausybės paramos p. Trumpui dalis“.

Pranešime, kurį galimai padiktavo iš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Hamburge grįžtantis prezidentas, sakoma, kad D. Trumpas jaunesnysis per tą susitikimą „pirmiausiai aptarė programą dėl rusų vaikų įvaikinimo“.

Prezidento teisininkai tvirtino, kad jų klientas nebuvo susijęs nei su tuo susitikimu, nei su jo pasekmėmis, o pats D. Trumpas gynė sūnų kaltindamas žiniasklaidą politine „raganų medžiokle“.

„Man būtų tikrai įdomu sužinoti, ką prezidentas tuo metu žinojo“, – televizijai CNN sakė respublikonų kongresmenas Lee Zeldinas.

Tviteris – „vienintelis būdas skelbti tiesą“

Dėl galimų D. Trumpo kampanijos ir Rusijos ryšių vyksta keli Kongreso tyrimai. Galimus rusų ir prezidento komandos ryšius aiškinasi ir Federalinių tyrimų biuras (FTB). Vadovauti pastarajam tyrimui buvo paskirtas specialusis prokuroras Robertas Muelleris.

Šis skandalas aptemdė pirmąjį D. Trumpo pusmetį valdžioje ir gali paklaidinti visą jo administraciją teisiniuose labirintuose.

Pastarosiomis savaitėmis Baltuosiuose rūmuose tvyrojo chaosas dėl D. Trumpo personalo vadovo Reince'o Priebuso, vos 10 dienų poste išsilaikiusio komunikacijos direktoriaus Anthony Scaramucci ir Vašingtono atstovo spaudai Seano Spicerio pasitraukimo.

Naujausias pranešimas apie su Rusija susijusį skandalą smarkiai sujaukė naujojo D.Trumpo personalo vadovo Johno Kelly darbo pradžią.

Krašto saugumo sekretorius ir buvęs generolas J. Kelly buvo prisaikdintas pirmadienį. Tikimasi, kad jis suvaldys chaoso apimtą Baltųjų rūmų Vakarų sparną.

Antradienį D. Trumpas daugiausiai dėmesio skyrė JAV ekonomikai – vienai iš nedaugelio sėkmingų sričių gana niūriame politiniame fone.

„Vertybinių popierių rinka šiandien gali (vėl) pasiekti rekordines aukštumas – 22 000 punktų. Prieš šešis mėnesius rinkimų dieną jis buvo tik 18 000. Pagrindinė žiniasklaida retai (tai) mini!“ – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Vėliau tądien prezidentas dalyvavo Baltųjų rūmų renginyje smulkiesiems verslininkams, per kurį jis pakartojo savo komentarus apie Volstritą.

Vis dėlto jeigu kas nors ir manė, kad J. Kelly gali įtikinti D.Trumpą susilaikyti nuo kategoriško tono tviterio pranešimų, prezidentas pasistengė tokias iliuzijas išsklaidyti.

„Tik melagingų naujienų žiniasklaida ir D.Trumpo priešai nori, kad nustočiau naudotis socialiniais tinklais (110 milijonų vartotojų). Tai vienintelis būdas man skelbti tiesą!“ – tviteryje antradienį parašė D. Trumpas.

Per savo susitikimą su smulkiojo verslo lyderiais D.Trumpas juokais pasiskundė, kad J. Kelly nespaudė žurnalistų paminėti prezidento nuopelnus už jau kelerius metus stebimą JAV ekonomikos atsigavimą.

„Vis sakydavau generolui Kelly: „Generole, susiimkite, juk jūs esate personalo vadovas“, – juokais pareiškė D. Trumpas.