„Mes, žmogaus teises ginanti bendruomenė Baltarusijoje, smerkiame mirties bausmių vykdymą ir pažymime, kad mirties bausmės, skelbiamos ir vykdomos visų Baltarusijos Respublikos piliečių vardu, neigia žmogaus orumą, asmenybės neliečiamumą ir jokiu būdu nėra nusikalstamumą mažinantis veiksnys“, – sakoma pareiškime, paskelbtame Baltarusijoje neregistruoto žmogaus teisių gynimo centro „Viasna“ interneto svetainėje.

„Mūsų giliu įsitikinimu, nuteistųjų myriop sušaudymas prilygsta vergijai ir kankinimams, yra žiauraus ir nežmogiško – tai barbariško ir amoralaus elgesio su žmogumi forma, nepriimtina šiuolaikiniame pasaulyje“, – nurodoma žmogaus teisių gynėjų pareiškime.

Mirties bausmės egzistavimas ir pritaikymas praktikoje palieka neišvengiamą grėsmę atimti gyvybę iš nekaltų žmonių arba ją pritaikyti iš politinių paskatų, pabrėžia aktyvistai. „Nė viena pasaulio teisinė sistema, įskaitant ir Baltarusijos, nėra ideali ir apsidraudusi nuo lemtingų klaidų“, – rašo žmogaus teisių gynėjai.

„Ypatingą nerimą mums kelia faktas, kad Baltarusija nepaiso Jungtinių Tautų žmogaus teisių komiteto procedūrų, pradėtų užregistravus myriop nuteistų asmenų individualius skundus. Šias procedūras pažeidžiantys sušaudymai yra tarptautinių įsipareigojimų žmogaus teisių srityje, kuriuos šalis prisiėmė savo noru, pažeidimas. Vertėtų priminti, kad JT Žmogaus teisių komitetas priėmė nutartis dėl šešių piliečių asmeninių skundų. Komitetas (juose) įžvelgė teisės į gyvenimą pažeidimų, o sušaudytųjų kūnų negrąžinimą šeimos nariams, kad šie galėtų juos palaidoti, (komitetas) laiko žiauriu ir nežmogišku elgesiu“, – sakoma pareiškime.

„Dar kartą raginame Baltarusijos valdžią atsisakyti mirties bausmės vykdymo ir už ypač sunkius nusikaltimus nuteistiems asmenims taikyti alternatyvią bausmę – įkalinimą iki gyvos galvos. (Prašome) nedelsiant paskelbti mirties bausmės vykdymo moratoriumą kaip pirmą žingsnį visiško (mirties bausmės) panaikinimo link. Raginame tarptautinę bendruomenę pasmerkti tolesnes egzekucijas Baltarusijoje“, – rašo žmogaus teisių gynėjai.

Šį dokumentą pasirašė Baltarusijoje veikiantys Boriso Zvozskovo žmogaus teisių rūmai, represijų aukų gynimo komitetas „Solidarumas“, visuomeninė organizacija „Teisių gynėjai prieš mirties bausmę Baltarusijoje“,Baltarusijos žurnalistų asociacija, žmogaus teisių gynimo centras „Viasna“, Neįgaliųjų teisių apsaugos biuras, Baltarusijos dokumentacijos centras, Teisinių permainų centras, ir Baltarusijos Helsinkio komitetas.

Lapkričio mėnesį Baltarusijoje, kaip žinoma, buvo įvykdyti trys mirties nuosprendžiai – Genadijui Jakovickiui, Ivanui Kulešai ir Sergejui Chmelevskiui. Iš viso šiemet šalyje buvo įvykdytos keturios egzekucijos. Mirties bausmės vykdymą Baltarusijoje jau pasmerkė Europos Sąjunga, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuras bei „Amnesty International“.

Baltarusijoje mirtininkų artimiesiems paprastai nepranešama apie mirties bausmės įvykdymą ir nesuteikiama galimybė paskutinį kartą pasimatyti su nuteistuoju. Pagal Baltarusijos įstatymus, artimieji negali atsiimti sušaudytųjų kūnų, kad juos deramai palaidotų; apie jų palaidojimo vietą nepranešama.

Baltarusija yra vienintelė Europos valstybė, kurioje tebetaikoma mirties bausmė. Pagal konstituciją, tai yra išimtinė priemonė, skiriama už ypač sunkius nusikaltimus. Mirties nuosprendis įvykdomas sušaudant.