Tūkstančiai žmonių išėjo į Baltarusijos miestų gatves, reikalaudami A. Lukašenkos, kuris šalį geležiniu kumščiu valdo nuo 1994 metų, atsistatydinimo.

Neįprastai dideles protesto akcijas didžiuosiuose miestuose sukėlė prieštaringai vertinamas „veltėdžių mokestis“, kurį prezidentas įvedė neturintiems nuolatinio darbo asmenims.

Baltarusija jau nuteisė 43 ankstesniuose protestuose dalyvavusius protestuotojus – jiems skirtos kelių parų arešto bausmės, tarp nubaustųjų buvo keturi žinomi opozicijos lyderiai.

Civilių drabužiais apsirengę policijos pareigūnai po demonstracijų suiminėjo protestuotojus viešajame transporte ir prie jų namų Minske, Mogiliave ir Gardine, pranešė „Vyasna“.

Teisiamieji buvo kaltinami smulkiu chuliganizmu, demonstracijų tvarkos pažeidimu ir nepaklusimu pareigūnams.

Kai kuriems iš aktyvistų buvo skirtos 12-15 parų arešto bausmė ir baudos. Minske, kuriame vykusiose eitynėse dalyvavo maždaug 3 tūkst. žmonių, areštas buvo paskirtas 28 asmenims. Du paskelbė bado streiką.

„Valdžia pasirinko jėgą, bijodama, kad politinis protestas, kuris egzistavo Baltarusijoje, nesusijungtų su augančiu socialiniu protestu“, – sakė „Vyasna“ vadovas Alesis Beliackis naujienų agentūrai AFP.

Šis žmogaus teisių gynėjas 2011-2014 metais už grotų praleido trejus metus, Lukašenkai ėmus susidoroti su opozicija.

„Negirdėta – pagrindinių politinių partijų lyderiai kišami į kalėjimą vienu metu“, – sakė jis.

Vienas protesto Minske dalyvių Andrejus Novakovskis pasakojo, kad policija papurškė ašarinių dujų troleibuse, o paskui dėl jų apkaltino jį. A.Novakovskiui buvo skirta15 parų arešto, nors dėl šio incidento baudžiamasis tyrimas dar tik bus pradėtas, nurodė „Vyasna“.