Baltarusijos liaudis išėjo į gatves, nepaisant to, kad įstatymas jiems draudžia tai daryti. Protesto akcijos prasidėjo Minske, kur maždaug du tūkstančiai žmonių dalyvavo „Įpykusių baltarusių marše“. O vėliau protestai tęsėsi Gomelyje, Breste, Mogiliove ir Vitebske. Juose dalyvavo nuo šimto iki tūkstančio žmonių. Demonstracijos vyko ir vėliau, rašo „Die Zeit“.

Nuo šimto iki dviejų tūkstančių protestuotojų kiekviename mieste – šie skaičiai nėra įspūdingi. Tačiau protestai buvo surengti nepaisant to, kad jie nebuvo suderinti su valdžia, kaip iš esmės to reikalauja įstatymas. O Baltarusijos valdžia anksčiau dažnai numalšindavo demonstracijas, o jų dalyviai būdavo sumušami lazdomis. Tai, kad žmonės vis tiek drįsta rengti tokias akcijas, daug ką pasako.

Jie protestuoja prieš specialų įstatymą dėl bedarbių –„veltėdžių“, kaip juos vadina Baltarusijos valdžia. 2015 metų balandį prezidentas A. Lukašenka pasirašė dekretą, kuriame nurodoma, kad piliečiai, kurie oficialiai nedirbo daugiau nei pusmetį, turės susimokėti už visuomeninę gerovę, kurią jiems suteikia valstybė.

Aleksandras Lukašenka

Pagrindinio Baltarusijos televizijos kanalo ONT laidos vedėjas paaiškino naują įstatymą taip: „Vaikštai švariomis gatvėmis, išsikvieti gydytoją arba vedi vaikus į mokyklą – dalyvauk finansavime. Priešingu atveju už tavo vaiko sveikatą ir švietimą teks mokėti kitiems“.

Esą tie, kas išeina į gatves, veikiausiai nesupranta šio įstatymo prasmės. „Jeigu sugebi, neturėdamas darbo, pusmetį suvesti galą su galu, akivaizdu, kad pinigų turi, todėl būk mielas ir padaryk savo indėlį“, – pridūrė minėtas vedėjas.

„Turiu susimokėti už savo skurdą“

Įstatymas palietė maždaug 470 tūkst. baltarusių: 18-60 metų amžiaus vyrus ir 18-55 metų moteris. Valdžia reikalauja, kad šie už bedarbystės metus susimokėtų maždaug 180 eurų, perskaičiavus į bendrą Europos valiutą.

Palyginimui, vidutinė mėnesio alga Baltarusijoje siekia maždaug 400 eurų.

Skelbiama, kad maždaug 45 tūkst. žmonių jau susimokėjo naują mokestį.

Dalis kitų protestuoja. Ir daro jie tai tik dabar, nes vasario 20 d. baigiasi terminas sumokėti mokestį už praėjusius metus.

Vienas iš demonstrantų Breste – 29 metų Michailas Lukša. Jis sakė, kad tiesiog neturi pinigų sumokėti mokestį. Juk kaip gali tai padaryti nedirbdamas? Michailas turi aukštąjį išsilavinimą, anksčiau jis dirbo bibliotekininku. Tačiau tame darbe jo atlyginimas buvo toks mažas, kad jis išėjo iš darbo ir ėmė dirbti kroviku. Vėliau darbą jis prarado.

Žiemą, jo teigimu, nėra vilties susirasti darbą. „Išgyvenu didžiulę krizę. Nors man padeda tėvai, tačiau jų galimybės tai pat ribotos. O dabar dar ir turiu susimokėti už savo skurdą“, – sakė jaunas vyras.

Darbo negali rasti tūkstančiai žmonių

M. Lukša – ne vienintelis, negalintis susirasti darbo. Daugelis neturi darbo, ypač regionuose. Nors oficiali statistika to nerodo. „Praėjusiais metais visoje šalyje iš darbo buvo atleista 108 tūkst. žmonių daugiau nei buvo priimta, – sakė Minske veikiančio analitinio centro „Strategija“ politologas Valerijus Karbalevičius. – Kiekvieną mėnesį darbo netenka 9 tūkst. žmonių, kurie naujo susirasti negali.“
Ir net jei tu turi darbą, dažnai tenka eiti neapmokamų atostogų, nes daugelis įmonių dirba tik dvi ar tris dienas per savaitę. Baltarusijos ekonominė padėtis yra prasta. V. Karbalevičiaus teigimu, šiais sunkiais laikais valdžia dar ir baudžia bedarbius užuot jiems padėjusi.

Protestai Baltarusijoje

Jeigu netenki darbo, Baltarusijoje yra dvi galimybės. Gali užsiregistruoti valstybiniame užimtumo centre, patekti į oficialią statistiką ir per mėnesį gauti maždaug 15 eurų bedarbio pašalpą.

Registruoti bedarbiai įsipareigoja kelias dienas per mėnesį dirbti visuomenei naudingą darbą.

Kadangi tie darbai nėra lengvi, dauguma baltarusių daro viską, kad išvengtų oficialios registracijos.

Tai turi ir teigiamą šalutinį poveikį valdžiai: oficialus nedarbo lygis yra labai ir labai mažas.

Antrasis variantas – nesiregistruoti užimtumo centre. Tačiau tokiu atveju netenki valdžios paramos ir privalai, remiantis jau minėtu prezidento dekretu, susimokėti mokestį, ko daugelis tiesiog nedaro.

Kaip pasielgs A. Lukašenka?

Sunku nuspėti, kaip sureaguos Baltarusijos valdžia. A. Lukašenka kaip tik labai stengiasi Vakarams įrodyti, kad jis – ne diktatorius. Todėl vėl mušti protestuotojų, kaip tai buvo daroma anksčiau, tikrai neims.

A. Lukašenka galėtų tiesiog atšaukti įstatymą, tačiau tam būtina tinkama dingstis. Kaip teigia V. Karbalevičius, Baltarusijos prezidentas nepratęs pripažinti savo klaidų. „Jeigu jis, spaudžiamas protestuotojų, dabar atšauks įstatymą, tai parodys jos silpnumą ir jį smarkiai įžeis“, – mano ekspertas. Todėl V. Karbalevičiui sunku įsivaizduoti, kad jis pasielgtų būtent taip.