Demonstracijos dalyviai tvirtino, kad ta bazė dar labiau padidintų įtampą regione, kuri jau dabar išaugusi dėl konflikto Ukrainoje. Pasak jų, Baltarusija tokiu atveju nebegalėtų išlikti neutrali, tęsiantis priešpriešai tarp Rusijos ir Vakarų šalių.

„Ne užsienio karinėms bazėms!“ – skandavo opozicijos organizuoto mitingo dalyviai, mojuodami plakatais su užrašais „Mes norime taikaus dangaus.“

„Mes nieko nepuolėme ir neketiname to daryti. Palikite mus ramybėje mūsų krašte“, – susirinkusiems žmonėms sakė įtakingas opozicijos veikėjas Vladimiras Nekliajevas.

Baltarusija ribojasi su Rusija, Ukraina ir trimis Europos Sąjungos bei NATO narėmis: Lietuva, Latvija ir Lenkija.

Šalies prezidentas Aleksandras Lukašenka kol kas nekomentavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino iniciatyvos įkurti tą bazę. Pasak analitikų, jis beveik neturi kito pasirinkimo, tik sutikti su tuo pasiūlymu, nes Minsko vyriausybė yra priklausoma nuo pigių energetikos išteklių, tiekiamų usijos.

Milicija nesikišo į protestus, kuriuos organizavo iškilūs opozicijos veikėjai, tarp jų Nikolajus Statkevičius – buvęs kandidatas į prezidento postą, kuris rugpjūtį buvo paleistas po penkerius metus trukusio kalinimo.

Kitas opozicijos lyderis sakė, kad sutikimas įkurti Rusijos bazę žymėtų tašką, nuo kurio A.Lukašenka nebegalėtų grįžti atgal.

„Po to Baltarusija taptų visiška Kremliaus vasale, o Lukašenka nebegalėtų išlikti neutralus“, – sakė Aleksejus Janukevičius.

Po to renginio protestuotojai priėmė rezoliuciją, kurioje sakoma, kad Rusijos bazės įkūrimas „prieštarautų Baltarusijos konstitucijai“.

„Tai grėsmė mūsų nepriklausomybei ir baltarusių gyvenimo būdui“, – sakoma dokumente.

Baltarusijoje jau veikia radiolokacijos ir karinių jūrų pajėgų ryšių centras, tačiau ta karinės bazė būtų pirmoji.

Sekmadienį surengtas protestas vyko likus savaitei iki prezidento rinkimų, per kuriuos, kaip prognozuojama, A.Lukašenka bus perrinktas penktai kadencijai. Jo varžovai yra dviejų vyriausybę palaikančių partijų lyderiai ir vienas menkai žinomas opozicijos aktyvistas.

„Niekas neabejoja Lukašenkos pergale, – sakė opozicijos lyderis Juras Gubarevičius. – Ir jau aišku, ko Kremlius pareikalavo mainais už palaikymą Lukašenkai, tiekdamas pigią naftą ir dujas.“

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)