"Bet kurios pajamos, gautos už šalies ribų, yra jo (fizinio asmens) pajamos", - pareiškė ketvirtadienį teisme Minske inspekcijos darbuotoja Anželika Soboleva, kuri surašė mokesčių patikrinimo aktą dėl gautos informacijos apie žmogaus teisių gynimo grupės "Vesna" vadovo A.Beliackio sąskaitą Lietuvoje.

Drauge ji patvirtino, kad yra pajamų, kurios neapmokestinamos, bet pilietis pateikia dokumentus, kuriais remiantis pajamas galima priskirti prie neapmokestinamų.

Ji pabrėžė, kad tokių dokumentų A.Beliackis nepateikė, o pateikti paaiškinimus dėl pirmojo patikrinimo akto (dėl duomenų Lietuvos sąskaitoje) atsisakė.

Liudytoja pažymėjo, kad mokesčių institucija turi teisę surašyti aktą iš pradžių be mokėtojo paaiškinimų, po to naują - jau po jo paaiškinimų.

Tuo tarpu advokatas atkreipė teismo dėmesį į tai, kad, pagal įstatymus, akte turi būti privaloma grafa mokesčių mokėtojo paaiškinimams, o šiame akte jos nėra. A.Soboleva, atsakydama į tai, pareiškė, kad paaiškinimai pridedami atskiru lapu.

Ji taip pat pranešė, kad finansinė pagalba turi būti užregistruota Baltarusijos ekonomikos ministerijoje, turėti atitinkamas pažymas, kad galėtų būti atleista nuo apmokestinimo.

Atsakydama į A.Beliackio klausimus apie pajamų skaičiavimo metodiką liudytoja pranešė, kad ji turėjo banko sąskaitos išrašo grafų iššifravimą.

Drauge liudytoja pranešė, kad ji negali išversti įrašų užsienio kalbomis grafose apie lėšų įplaukimo šaltinį. Tačiau vieną grafų ji interpretuoja taip, jog išeina, kad pinigus A.Beliackiui pervedinėjo centras "Vesna".

Liudytoja pažymėjo, kad dirbdama ji neatsižvelgė į šią grafą, o atsižvelgė tik į operacijos datos, mokėtojo, gavėjo ir sumos grafas. A.Soboleva pridūrė, kad dažnai sudarinėja mokesčių patikrinimo aktus.

"Bet tokia situacija pas mus yra pirmą kartą. Labai didelė suma", - pridūrė ji.

Valstybės kaltintojas Vladimiras Saikovskis antradienį A.Beliackio teismo procese Minske nurodė, kad teisiamasis nesumokėjo mokesčių už 560 tūkst. eurų.

Pasak kaltintojo, A.Beliackis atidarė dvi sąskaitas Lietuvos ir Lenkijos bankuose, į kurias 2007-20010 metais iš nerezidentų Baltarusijoje, kaip asmeninės pajamos, buvo pervesti daugiau kaip 560 tūkst. eurų.

V.Saikovskis pažymėjo, kad A.Beliackis vengė mokėti fizinio asmens pajamų mokesčius ir tuo padarė valstybei žalos itin stambiu mastu - daugiau kaip 352,3 mln. Baltarusijos rublių, tai 264 kartus daugiau nei bazinis darbo užmokestis.

A.Beliackis nuo rugpjūčio 4 dienos yra areštuotas Minsko I-ajame tardymo izoliatoriuje. Jis kaltinamas vengęs mokėti mokesčius ir tuo padaręs žalos itin stambiu mastu. Už tai numatoma bausmė - laisvės apribojimas iki 5 metų arba laisvės atėmimas nuo 3 iki 7 metų.

Dingstis A.Beliackio teisiniam persekiojimui buvo informacija apie jo sąskaitas užsienio bankuose, kurią perdavė Baltarusijos valdžiai Lietuvos teisingumo ministerija ir Lenkijos generalinė prokuratūra.

Lietuva ir Lenkija atsiprašė A.Beliackio artimųjų už tai, kad perdavė žinias apie banko sąskaitas Minskui. Abi šalys teigė, jog Minskas piktnaudžiauja teisinės pagalbos sutartimi, ir jos nežinojusios, kad buvo paprašyta duomenų apie žmogaus teisių gynėją.

"Vesna-96" suvaidino lemiamą vaidmenį remiant teisiamųjų suole atsidūrusius keliasdešimt teisiamų praėjusių metų protesto demonstracijų prieš Aleksandro Lukašenkos ketvirtąjį prezidentavimo laikotarpį dalyvių.