Sunku lyginti Viurcburge, Roitlingene, Ansbache pabėgėlių įvykdytus išpuolius bei Vokietijoje gimusio iraniečio šaudynes Miunchene. Vis dėlto jie giliai sukrėtė šalies piliečių saugumo jausmą.

O kadangi trys iš keturių žudikų buvo pabėgėliai, vienas – IS ideologijos įkvėptas, kitas – galbūt tiesiogiai IS užsakymu veikęs, iš naujo visu aštrumu iškilo pabėgėlių politikos klausimas.

Svetingumo šalininkai jau ne sykį yra argumentavę, esą, Vokietiją teroras aplenkia dėl išskirtinio vokiečių draugiškumo pabėgėliams. Dabar tas argumentas nebetinka. Lygiai kaip ir pasakojimas apie pavykusią integraciją kaip geriausią radikalizavimosi prevenciją.

Žudikas jūsų pastogėje

Juos pakirto traukinyje Bavarijoje su kirviu siautėjęs jaunas afganas. Septyniolikametis pabėgėlis galėjo būti laikomas idealiai besiklostančios integracijos pavyzdžiu: atliko praktiką kepykloje, turėjo profesinę perspektyvą, globėjų vokiečių šeima svetingai priėmė jį į savo namus.

Aplinkiniams jis darė malonaus, draugiško jaunuolio įspūdį. Kokiu tad kontrastu skamba jo video įrašas, kurį paskelbė su džihadistais susijusi naujienų agentūra „Amaq“. Įraše jaunuolis, mosuodamas peiliu, pareiškia esąs Kalifato karys, pasirengęs keršyti vokiečiams – dėl jų dalyvavimo prieš IS nukreiptoje koalicijoje.

„Dievo valia jūs būsit užpulti kiekvienoje gatvėje, kiekviename kaime, kiekviename mieste ir kiekviename oro uoste. (...) Regite, kad gyvenau jūsų krašte ir jūsų namuose. Dievo valia tas planas gimė jūsų namuose. Ir Dievo valia jūsų pačių namuose jus nudobsiu.“

Video atskleidžia, kokia neapykanta ir kerštu virė šis draugišką įspūdį daręs jaunuolis. Tiek video žodžiai, tiek ir pabėgėlio istorijos visuma veikia kaip nuodinga žinia: jūs nežinot, su kuo turit reikalų, kas sėdi už jūsų stalo, kas slypi už malonios šypsenos.

Video atskleidžia, kokia neapykanta ir kerštu virė šis draugišką įspūdį daręs jaunuolis. Tiek video žodžiai, tiek ir pabėgėlio istorijos visuma veikia kaip nuodinga žinia: jūs nežinot, su kuo turit reikalų, kas sėdi už jūsų stalo, kas slypi už malonios šypsenos. Šią žinią nukenksminti paskubėjo vidaus reikalų ministras Thomas de Maizière (CDU), kreipęsis į pabėgėlius globojančius savanorius: „Jūs mums reikalingi, esam jums dėkingi (...). Darykite ir toliau kaip darę. Nesileiskite sukrečiami Viurcburgo įvykių, jūsų darbas mūsų visuomenei be galo vertingas.“

Savarankiškai veikiantys teroristai – tarsi adata šieno kupetoje

Liepos 19 dieną Viurcburgo išpuolį komentavęs jaunimo radikalizavimosi prevencijos specialistas Ahmadas Mansouras žinių kanalui n-tv duotame interviu perspėjo: tai ne paskutinis toks išpuolis. Ilgai laukti neteko: sekmadienio vakarą Ansbache šalia įėjimo į muzikos festivalį 27 metų siras pabėgėlis detonavo sprogmenis.

Savižudžio mobiliajame telefone rasta vaizdo medžiaga leidžia teigti, kad ir šis išpuolis buvo įkvėptas džihado ideologijos, o gal netgi vykdytas IS užsakymu. Vaizdo įraše siras „prisiekia ištikimybę“ džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ lyderiui Abu Bakrui al-Baghdadi ir žada keršyti vokiečiams, esą, žudantiems musulmonus.

Kaip Vokietijos spaudos agentūrai sakė Ansbacho socialinės tarnybos darbuotojas Reinholdas Eschenbacheris, jaunas pabėgėlis siras buvęs „draugiškas ir malonus“, – ir vėl paralelė su nepilnamečiu Viurcburgo žudiku, vėl – „nuginkluojanti“ šypsena.

Be galo sunku laike bei erdvėje išsibarsčiusius netiesioginius įkalčius sudėlioti į išbaigtą įtarimų vaizdą dar prieš teroro aktą. Jau po jo sujungti tuos įkalčius į įrodymų grandinę – kur kas paprasčiau.“ Susekti potencialų savarankiškai veikiantį teroristą yra tas pats, kas rasti adatą šieno kupetoje
„Die Welt“

„Susidaro įspūdis, kad valdymas per teroristinių ryšių tinklą veikia sėkmingai ir didžiąja dalimi lieka nesusektas. Šiuo metu turimais duomenimis, nei Nicos, nei Viurcburgo, nei Ansbacho atveju nebūta perspėjimų iš jokių užsienio saugumo agentūrų, – nei iš Artimųjų Rytų, nei iš Vakarų Aljanso partnerių“, – rašo „Die Welt“.

„Be galo sunku laike bei erdvėje išsibarsčiusius netiesioginius įkalčius sudėlioti į išbaigtą įtarimų vaizdą dar prieš teroro aktą. Jau po jo sujungti tuos įkalčius į įrodymų grandinę – kur kas paprasčiau.“ Susekti potencialų savarankiškai veikiantį teroristą yra tas pats, kas rasti adatą šieno kupetoje, apibendrina „Die Welt“.

Kiekvienas gali tapti auka. Ir kiekvienas – teroristu

Abu aptariamieji teroro išpuoliai atitinka IS teikiamą „solo džihadistų“, strategiją. Ją dienraštyje „Handelsblatt“ plačiai pristato Pierre Heumannas. Pasak jo, „šventasis karas“ tampa masiniu, kiekvienam prieinamu fenomenu.

Šią „solo džihadistų“ strategiją pagrindė siras Mustafa bin Abd al-Qadiras Setmariamas Nasaras, žinomas Abu Musabo al-Suri vardu. Savo 1.600 puslapių knygoje „Visuotinas kvietimas islamiškam pasipriešinimui“, kuri jau 11 metų prieinama internete, jis dėsto decentralizuoto džihado pagrindus.

Al Suri cituoja surą „Grobis“, skelbiančią: „Įmesiu terorą į netikinčiųjų širdį. Taikykitės jiems aukščiau sprando (vadinasi, nukirsdinkit) ir nukirskit jiems kiekvieną pirštą!“ Al Suri propaguojamo pavienių asmenų ar grupelių „nekoordinuojamo pasipriešinimo“ tikslas – gniuždyti priešą visame pasaulyje tol, kol visur įsigalės islamas.

Džihadistus turi sieti ne vadovaujantis štabas, o vien tik iš Korano plaukiantis tikėjimas. Be kita ko, Al Suri cituoja surą „Grobis“, skelbiančią: „Įmesiu terorą į netikinčiųjų širdį. Taikykitės jiems aukščiau sprando (vadinasi, nukirsdinkit) ir nukirskit jiems kiekvieną pirštą!“ Al Suri propaguojamo pavienių asmenų ar grupelių „nekoordinuojamo pasipriešinimo“ tikslas – gniuždyti priešą visame pasaulyje tol, kol visur įsigalės islamas.

Islamo valstybė

Europolo vertinimu, pavieniai džihadistai šiuo metu Europoje išties kelia vis didėjančią grėsmę. Tokius „vienišus vilkus“ yra be galo sunku susekti ir užkirsti jiems kelią, o IS vis nuosekliau imasi būtent šios jokiai prevencijai nepasiduodančios taktikos.

Europolui pritaria ir Vokietijos policijos profsąjungų vadovas Raineris Wendtas, sakydamas, jog absoliutus saugumas šiais laikais, kai įsigali pavienių teroristų metodas, yra iliuzija.

Tai ne „visuotinas įtarumas“, o faktas

Kanclerei Angelai Merkel praėjusi savaitė buvo košmariška kvadratu, - įvyko tai, ko labiausiai baimintasi: teroro išpuolius įvykdė pabėgėliai. Jos vyriausybė, pirmiausia vidaus reikalų ministras, pabrėžia, kaip svarbu susidariusioje situacijoje vengti „visuotinio įtarumo“ prieš pabėgėlius.

Vyriausybės atstovo spaudai pavaduotoja Ulrike Demmer, pirmadienį paklausta, ar kanclerė nesirengia keisti savo pabėgėlių politikos, tik nurodė, jog A. Merkel esanti sukrėsta. Be to, iš pabėgėlių kylantis teroro pavojus esąs nei didesnis, nei mažesnis, nei iš likusios gyventojų dalies.

AfD prezidiumas savo pareiškime spaudai ragino veikti: „Atsakinga vyriausybė negali pasyviai stebėti, kaip nuo vyraujančios 'multikultūralizmo' ideologijos vis labiau nukenčia Vokietijos saugumas ir vidinė tvarka.“

Bavarijos premjeras žadėjo imtis visų įmanomų priemonių piliečių saugumui pagerinti. „Teisinė valstybė neužleis pozicijų“, – pareiškė jis antradienį. Islamistinis teroras „pasiekė Vokietiją“, ir į tai būtina reaguoti tiek prevencija, tiek ir represijomis.

Išpuolių sukrėstos Bavarijos žemės premjerui Horstui Seehoferiui bei jo vidaus reikalų ministrui Joachimui Hermannui (CSU) raginimų iš AfD nereikėjo. Vokietijoje gyvena daug pabėgėlių, „kurių dalia sunki ir kuriems turime padėti“, – sakė premjeras antradienį. Tačiau tarp jų, deja, esama ir „gąsdinantį smurto potencialą turinčių žmonių“. Ir tai – ne visuotinis įtarinėjimas, o faktas, – oponavo Berlynui Bavarijos ministras pirmininkas.

Federalinės kriminalinės tarnybos (BKA) duomenimis, ryšiais su teroru įtariamų pabėgėlių skaičius Vokietijoje išaugo: gegužės viduryje buvo įregistruoti 369 atvejai, o dabar esama jau 410 įtarimų.

Bavarijos premjeras žadėjo imtis visų įmanomų priemonių piliečių saugumui pagerinti. „Teisinė valstybė neužleis pozicijų“, – pareiškė jis antradienį. Islamistinis teroras „pasiekė Vokietiją“, ir į tai būtina reaguoti tiek prevencija, tiek ir represijomis.

Federalinės kriminalinės tarnybos (BKA) duomenimis, ryšiais su teroru įtariamų pabėgėlių skaičius Vokietijoje išaugo: gegužės viduryje buvo įregistruoti 369 atvejai, o dabar esama jau 410 įtarimų.

Prabilta apie būtinas korektūras pabėgėlių politikoje

1) Bavarijos vyriausybė pasisako už griežtesnę pasienio kontrolę. „Turi būti padarytas galas atvirų sienų politikai“, – sakė vidaus reikalų ministras J. Hermannas. Pabėgėlio tapatybė turi būti nustatyta pasienyje. Dokumentų neturintiems teks likti už sienos, kol bus patikrinta jų tapatybė.

2) Būtina kuo skubiau ir nuosekliau identifikuoti jau Vokietijoje esančius prieglobsčio prašytojus (Viurcburgo užpuoliko tapatybė iki šiol nebuvo patikrinta, nors jis šalyje gyveno jau ilgiau nei metus). Tarnyboms tai esanti didžiulė problema, kadangi 70-80 procentų prieglobsčio ieškotojų sakosi neturį jokių dokumentų ir nustatyti jų tapatybę galima mėginti tik remiantis dialekto analize bei pirštų atspaudų duomenimis.

Kaip dienraščiui „Die Welt“ nurodė Vokietijos policijos profsąjungos vadovas R.Wendtas, „beveik visi 2015 metais atvykę sirai tik užpildė anketą, bet nebuvo apklausinėti“. Dabar būtina visus tuos atvejus pakelti iš archyvų ir patikrinti.

3) J. Herrmannas reikalauja geriau kontroliuoti Vokietijoje gyvenančius pabėgėlius. Antai, Ansbacho savižudis savo kambaryje, prieglobsčio prašytojų namuose, buvo sukaupęs sprogstamosios medžiagos, kurios būtų pakakę ir antrai bombai. Be to, be kontrolės bus sunku užkirsti kelią radikalizavimuisi.

Po svetingumo kultūros būtina praktikuoti išsiuntimo, atsisveikinimo kultūrą.
krikščionių demokratų ekspertas vidaus reikalų klausimais

4) Būtina nuosekliai vykdyti politinio prieglobsčio negavusiųjų deportaciją. Arba, pasak krikščionių demokratų eksperto vidaus reikalų klausimais Armino Schusterio, „po svetingumo kultūros būtina praktikuoti išsiuntimo, atsisveikinimo kultūrą“. A. Schusteris pastebi, kad Vokietijos teisinė valstybė atvykėlių atžvilgiu esanti be galo nuolaidi. „Kai kuriems jų susidaro įspūdis, kad jie čia gali daryti ką panorėję, nes jie nesupranta, kad valstybė į įstatymų pažeidinėjimus reaguoja labai švelniai.“

5) Keistinas ir elgesys su nusikaltimus įvykdžiusiais pabėgėliais: prabilta netgi apie galimybę nusikaltusius išsiųsti ir į nesaugius regionus, tarkime, tokius, kur vyksta pilietinis karas.

Keistinas ir elgesys su nusikaltimus įvykdžiusiais pabėgėliais: prabilta netgi apie galimybę nusikaltusius išsiųsti ir į nesaugius regionus, tarkime, tokius, kur vyksta pilietinis karas.

Tai tik dalis pastarosiomis dienomis minėtų saugumo spragų prieglobsčio prašytojų sistemoje. Jas įvardinti – kur kas lengviau, nei užkamšyti. Prireiks daug laiko ir finansinių sąnaudų, bet pirmiausia – personalo, taip pat ir atvykėlių kalbomis kalbančio.

Todėl turbūt ir ne vienas dešinysis garsiai (ar tylomis) pritarė kairiųjų partijos „Die Linke“ parlamentinės frakcijos vadovei Sahrai Wagenknecht, pirmadienį sakiusiai: „Paskutiniųjų dienų įvykiai rodo, kad priimti bei integruoti didelį pabėgėlių bei migrantų skaičių yra kur kas sunkiau, nei praėjusį rudenį įtaigavo A. Merkel lengvai mestas „Mes tai įveiksime“ .