Australų gelbėtojai pranešė, kad visi išgelbėtieji šiuo metu yra „Aurora Australis“ laive, informuoja BBC.

Juos grupelėmis išskraidino sraigtasparniu iš kinų ledlaužio. Kiekvienas sraigtasparnio skrydis pirmyn ir atgal truko po 45 min.

22 įgulos nariai liks laive ir lauks, kol laivas bus išvaduotas iš ledo.

„Akademik Šokalskij“, išplaukęs iš Naujosios Zelandijos lapkričio 28-ąją, įstrigo per Kūčias, kai audringa pūga sustūmė aplink jį plūduriavusias ledo lytis.

Rusijos laivas šiuo metu yra už maždaug 2 700 kilometrų į pietus nuo Tasmanijos miesto Hobarto. Laivui negresia pavojus nuskęsti.

Po gelbėjimo operacijos ekspedicijos vadovas Chrisas Turney parašė socialiniame tinklalapyje „Twitter“, kad yra dėkingas gelbėtojams.

Gelbėjimo operacija

Ketvirtadienį pradėta Antarktidos lede įkalintame laive „Akademik Shokalsky“ įstrigusių asmenų gelbėjimo operacija.

Kinijos sraigtasparnis atskrido arti laivo tam, kad įvertintų galimybes nutūpti. Apie tai praneša BBC.

Ekspedicijos atstovas Alvinas Stone'as pranešė, kad sraigtasparnis iš netoliese esančio Kinijos ledlaužio ketvirtadienį nusileido netoli įstrigusio laivo „Akademik Šokalskij“ ir kad pradedama jame esančių 52 mokslininkų ir turistų gelbėjimo operacija.

Ekspedicijos vadovas Chrisas Turney socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matomas atskrendantis sraigtasparnis.

„Akademik Šokalskij“ įstrigęs tarp ledo lyčių nuo gruodžio 24-osios.

Operacija buvo atidėta

Naujausias mėginimas evakuoti keleivius, esančius laive, kuris jau ilgiau nei savaitę yra įstrigęs leduose netoli Antarktidos, ketvirtadienį vėl buvo atidėtas, kai toje operacijoje turėjusi dalyvauti barža negalėjo pasiekti vieno iš gelbėtojų laivų.

Australijos jūrų saugumo valdybos (AMSA) koordinavimo centras, vadovaujantis šiai operacijai, anksčiau ketvirtadienį buvo paskelbęs, kad orai tame regione pagerėjo ir kad bus galima pasiųsti gelbėtojų sraigtasparnį. Planuota, kad orlaivis nuskraidins keleivius į Kinijos ledlaužį, o vėliau jie bus perkelti į baržą ir nuplukdyti į netoliese esantį Australijos laivą.

Tačiau dar prieš prasidedant gelbėjimo operacijai jūros ledas užtvėrė kelią baržai, turėjusiai nuplaukti nuo Australijos laivo „Aurora Australis“ prie kinų ledlaužio „Snow Dragon“. „Aurora“ neturi sraigtasparnių nusileidimo aikštelės, todėl mažai tikėtina, kad keleivius pavyks išgelbėti ketvirtadienį, nurodė AMSA.

74 mokslininkų, turistų ir įgulos narių gelbėjimas iš Rusijos laivo „Akademik Šokalskij“ buvo jau ne kartą atidėtas po to, kai šis laivas įstrigo leduose gruodžio 24-ąją. Iš pradžių į pagalbą buvo pasiųsti trys ledlaužiai , kurie turėjo pasiekti įstrigusį laivą, tačiau jiems nepavyko to padaryti. „Aurora Borealis“ pirmadienį buvo atsidūręs už 20 kilometrų nuo „Akademik Šokalskij“, tačiau dėl smarkaus vėjo ir snygio turėjo atsitraukti į atvirus vandenis.

„Akademik Šokalskij“, išplaukęs iš Naujosios Zelandijos lapkričio 28-ąją, įstrigo per Kūčias, kai audringa pūga sustūmė aplink jį plūduriavusias ledo lytis. Rusijos laivas šiuo metu yra už maždaug 2 700 kilometrų į pietus nuo Tasmanijos miesto Hobarto. Laivui negresia pavojus nuskęsti, o jame esančių atsargų pakaks dar savaitei, tačiau jis negali pajudėti.