Kalbėdamas po saugumo ir kariuomenės pareigūnų susitikimo Pentagone, B.Obama taip pat peikė Rusijos prezidento Vladimiro Putino politiką Sirijoje. Jis reiškė abejones, ar Kremliaus vadovu galima pasitikėti ir bendradarbiauti, siekiant užbaigti Siriją krečiantį kruviną karą.

B.Obama pažadėjo, kad IS bus „neišvengiamai“ sutriuškinta, ir sakė, kad JAV vadovaujama koalicija toliau agresyviai smūgiuos džihadistams „kiekviename fronte“.

Visgi „ISIL nuosmukis Sirijoje ir Irake, atrodo, verčia ją keisti taktiką, kurią stebėjome iki šiol – skiriamas netgi dar didesnis dėmesys skatinti didelį atgarsį sukeliančias teroristines atakas, taip pat Jungtinėse Valstijose“, perspėjo B. Obama, pavartojęs alternatyvų „Islamo valstybės“ akronimą.

Kai koalicijos lėktuvai rengia smūgius prieš IS Irake ir Sirijoje, Rusijos pajėgos tuo pačiu metu bombarduoja taikinius Sirijoje, palaikydamos šios šalies prezidentą Basharą al Assadą.

Kai kada Maskvos taikiniais tampa IS objektai, bet daugelis smūgių būdavo nukreipti prieš kitus sukilėlius, kovojančius su B. al Assado režimu.

Jau ne kartą mėginta tarptautinėmis derybomis užbaigti karą, kuris įsiplieskė 2011 metais, kai B.al Assado režimas ėmėsi griežtai malšinti demokratijos šalininkų sukilimą, bet tos pastangos iki šiol buvo nesėkmingos.

B.Obama sakė, kad Jungtinės Valstijos pasiruošusios bendradarbiauti su Rusija ir mėginti mažinti smurtą bei stiprinti kovą su IS bei „al Qaeda“ grupuotėmis.

„Tačiau Rusija nesiėmė būtinų žingsnių. Padėtis blogėja, todėl Rusijai laikas parodyti, kad ji rimtai nusiteikusi vykdyti savo uždavinius“, – pareiškė B. Obama ir perspėjo, kad jis nėra įsitikinęs, ar gali pasitikėti V. Putinu.

„Imsimės to (bendradarbiauti su Rusija) neuždengtomis akimis, – pabrėžė B. Obama. – Mėginsime ir žiūrėsime, ar pavyks pasiekti kažką tvaraus. Jeigu to nebus, Rusija bus labai aiškiai pademonstravusi esanti neatsakinga veikėja pasaulio arenoje, palaikanti žudikišką režimą.“

B.Obamos vizitas Pentagone, galbūt paskutinis per aštuonerius jo darbo prezidento poste metus, buvo surengtas, kai JAV vadovaujamos pastangos įveikti IS žengia į trečiuosius metus.

2014 metais džihadistai užėmė didžiules teritorijas Sirijoje ir Irake. Jų puolimą lydėjo šiurpios žudynės ir griovimai.

Nuo tada koalicija kasdien rengia lėktuvų ir bepiločių orlaivių smūgius, kurių buvo įvykdyta jau per 14 000. Ji taip pat bendradarbiauja su vietos pajėgomis, kurios palaipsniui susigrąžina užimtą teritoriją.

Džihadistai tebelaiko užėmę Mosulą, antrąjį didžiausią Irako miestą, ir Sirijos miestą ar Raką, nors dedamos didelės pastangos juos išvaduoti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)