Išreiškęs „gilią užuojautą“ žuvusiųjų šeimoms, B. Obama teigė, kad toks įstatymas „kenktų JAV nacionaliniams interesams“.

Baltiesiems rūmams nepavyko pasiekti, kad šis įstatymas, kuriam vienbalsiai pritarė Kongresas, būtų reikšmingai pataisytas.

Respublikonų ir demokratų parlamentarai dabar gali suvienyti jėgas ir nubalsuoti prieš B. Obamos veto – tai būtų pirmasis kartas per dvi prezidento kadencijas.

Toks žingsnis aptemdytų paskutinius prezidento mėnesius Baltuosiuose rūmuose ir pademonstruotų, kad valstybės vadovo kanceliarijos įtaka pavojingai susilpnėjo.

Niujorko senatorius ir vienas iš įstatymo autorių demokratas Chuckas Schumeris tvirtino sieksiąs, kad veto būtų atmestas.

„Šį nuviliantį sprendimą Kongresas greitai ir pagrįstai atmes, – teigė jis. – Jei Saudo Arabijos piliečiai nepadarė nieko blogo, jiems nereikėtų baimintis šio įstatymo. Jei jie kalti dėl Rugsėjo 11-osios, jie turi būti patraukti atsakomybėn.“

Rugsėjo 11-osios aukų artimieji šį įstatymą rėmė – jie yra įsitikinę, kad Saudo Arabijos vyriausybė prisidėjo prie beveik 3 tūkst. žmonių pražudžiusių išpuolių.

Penkiolika iš 19 lėktuvus užgrobusių įtariamųjų buvo Saudo Arabijos piliečiai, tačiau jų sąsajos su vyriausybe nepatvirtintos. Saudo Arabijos vyriausybė ryšius su išpuolių organizatoriais neigia.

Išslaptintuose dokumentuose liudijama, kad JAV žvalgyba turėjo įtarimų dėl Saudo Arabijos vyriausybės sąsajų su išpuolių organizatoriais.

„Būdami Jungtinėse Amerikos Valstijose, kai kurie lėktuvus užgrobę asmenys bendravo ir gavo paramos bei pagalbos iš asmenų, kurie gali būti susiję su Saudo Arabijos vyriausybe,“ – teigiama išvadose.

Rijadas slapta intensyviai stengėsi užtikrinti, kad įstatymas nebūtų priimtas.

Kaip pranešama, vienas įtakingas Saudo Arabijos princas atveju grasino iš JAV aktyvų atsiimti ne vieną milijardą JAV dolerių, jeigu minėtas įstatymas būtų priimtas, bet karalystės pareigūnai dabar nuo šių teiginių atsiriboja.

Nepriklausomas imunitetas

JAV santykiai su Saudo Arabija jau buvo įtempti dėl B. Obamos sprendimo užmegzti dialogą su karalystės priešininku šiitišku Iranu, taip pat dėl liepą paskelbtos slaptos ataskaitos apie Saudo Arabijos sąsajas su Rugsėjo 11-osios išpuoliais.

Baltųjų rūmų teigimu, B. Obama įstatymą vetavo ne dėl Saudo Arabijos, o dėl susirūpinimo, kad šis teisės aktas gali sukurti pavojingą precedentą, kuris pamintų nepriklausomo imuniteto principą.

Panašų susirūpinimą taip pat išreiškė Europos Sąjunga ir daug kitų šalių.

Tačiau šie techniniai teisiniai argumentai tikriausiai paskęs tarp emocingų kaltinimų, kad santykiai su Saudo Arabija B. Obamai svarbiau nei Rugsėjo 11-osios išpuolių aukos.

Respublikonai tikrai šiuo veto pasinaudos, kaltindami B. Obamą teikiant daugiau reikšmės Rijado monarchams nei JAV teroro išpuolių aukoms.

Respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas jau bandė pavaizduoti B. Obamą ir jo galimą įpėdinę Hillary Clinton kaip turinčius silpną poziciją terorizmo klausimais.

Baltieji rūmai tikisi, kad dėl painių Kongreso taisyklių balsavimas dėl veto atmetimo bus nukeltas po lapkričio 8 d. vyksiančių prezidento rinkimų, kuomet politinė atmosfera taptų mažiau tulžinga, o parlamento nariai galbūt persigalvotų.

Šaltiniai Kongrese tvirtina, kad Baltieji rūmai apeliuoja į saugumo reikalams daug dėmesio skiriančius įstatymų leidėjus, tokius kaip senatorė Dianne Feinstein, kad veto nebūtų atmestas.