„Manau, kad per kelis ateinančius mėnesius mes pamatysime pasikeitusius rusų skaičiavimus ir pripažinimą, kad atėjo laikas užbaigti pilietinį karą Sirijoje“, – sakė B.Obama JT viršūnių susitikimo Paryžiuje užkulisiuose.

„Lengva nebus. Pralieta per daug kraujo“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad daugybę metų Rusija investavo, kad B.Assado režimas liktų valdžioje.

Tačiau, pasak B.Obamos, po praėjusį mėnesį džihadistų surengto akto, per kurį virš Sinajaus pusiasalio buvo susprogdintas Rusijos keleivinis lėktuvas , o praėjusią savaitę Turkija numušė jos kovinį lėktuvą, V. Putino skaičiavimai po truputį keičiasi.

„Manau, kad ponas Putinas supranta, gerai prisimindamas Afganistaną, kad, įsivėlus į nesibaigiantį ir paralyžiuojantį pilietinį konfliktą, rezultatas nebus toks, kurio tikisi“, – sakė B.Obama, kalbėdamas apie devintojo dešimtmečio konfliktą, kuris Afganistane pareikalavo didelių Maskvos resursų.

B. Obama pripažino, kad nesutarimai dėl B.Assado ateities išlieka, bet sakė, jog Rusija ilgainiui turėtų sutikti su siūlymu Sirijos lyderiui pasitraukti.

„Žudantįjį šimtus tūkstančių savo žmonių aš laikau neteisėtu“, – sakė JAV prezidentas, kalbėdamas apie B.Assadą.

„Tačiau, ir atmetus moralines nuostatas, praktiškai neįmanoma, kad B.Assadas galėtų suvienyti tą valstybę ir sudarytų visas šalis atstovaujančią vyriausybę“, – kalbėjo jis.

B.Obama sakė, kad kitas diplomatinių pastangų Vienoje žingsnis yra į derybas įtraukti nuosaikiąsias opozicijos grupuotes – „kai kurios iš jų, tiesą sakant, kaip žinote, neturi su mumis daug ko bendra, bet (jos) atstovauja reikšmingoms grupuotėms pačioje Sirijoje“.

„Ilgainiui Rusija pripažins, kad ta grėsmė, kurią ISIL („Islamo valstybė“) kelia savo šaliai, žmonėms, yra pati didžiausia, ir kad jiems reikia rikiuotis į vieną gretą su mumis, kovojančiais su ISIL“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)