„Tai, ką matėme, aiškiai byloja, jog tai yra didelis įvykis, keliantis didžiulį susirūpinimą, ir mes jau tariamės su visa tarptautine bendruomene“, – B.Obama sakė televizijai CNN.

Jis pakartojo, kad Jungtinės Valstijos siekia surinkti daugiau įrodymų, ar šią savaitę Sirijoje cheminiai ginklai iš tikrųjų buvo panaudoti.

„Dabar renkame informaciją apie šį konkretų įvykį, bet galiu pasakyti, kad (ji) nėra panaši į kai įrodymus, kuriuos mėginome gauti anksčiau ir kurie lėmė JT (Jungtinių Tautų) tyrėjų atvykimą į Siriją“, – pridūrė prezidentas.

B.Obama susilaikė nuo tiesioginio pareiškimo, jog Jungtinės Valstijos įsitikinusios, kad tokie ginklai buvo panaudoti. Toks žingsnis teoriškai reikštų „raudonos linijos peržengimą“, kaip anksčiau yra sakęs JAV lyderis.

B.Obama vengia įsakyti JAV kariuomenei imtis karinių veiksmų, kad apsaugotų civilius Sirijoje, baimindamasis įtraukti Ameriką į naują kruviną pilietinį karą, kai jos kariai dar visai neseniai buvo išvesti iš Irako.

Tačiau pasipiktinimas dėl JAV žiniasklaidos rodomų vaizdo įrašų ir nuotraukų, kuriuose matomi žuvę vaikai, paskatino atsinaujinti debatus dėl politikos, kurią B.Obamos sąjungininkai laiko išmintinga, o kritikai – silpna.

Respublikonas senatorius Johnas McCainas ketvirtadienį perspėjo, kad B.Obama uždegė Sirijos prezidentui Basharui al Assadui „žalią šviesą“ vykdyti žiaurumus, nes nesiryžo panaudoti karinės jėgos, atsakydamas į numanomas ankstesnes chemines atakas.

„Kai Jungtinių Valstijų prezidentas sako, jog jeigu jis (B.al Assadas) panaudos tuos ginklus, tai bus, cituoju, „raudonos linijos (peržengimas) ir žaidimo taisykles keičiantis žingsnis“, dabar jis tai vertina kaip žalią šviesą“, – senatorius sakė CNN.

B.Obama atsakė J.McCaine'ui naujame interviu CNN, tikindamas, kad supranta įstatymų leidėjo susirūpinimą, tačiau pabrėžė, jog Jungtinės Valstijos turi elgtis atsargiai.

„Simpatizuoju senatoriaus McCaino užsidegimui padėti žmonės spręsti šią nepaprastai sudėtingą ir širdį draskančią situaciją“, – sakė jis.

Tačiau B.Obama pažymėjo, kad amerikiečiai tikisi, jog prezidentas gins jų ilgalaikius interesus.

„Jau esame matę, jog kai kada žmonės, raginantys nedelsiant imtis veiksmų, brendantys į problemas, kurios nesibaigia geruoju, įtraukiantys mus į labai sudėtingas situacijas, gali įtraukti mus į labai brangias, sudėtingas, daug reikalaujančias intervencijas, kurios iš tiesų atneša dar didesnį nepasitenkinimą į tą regioną“, – perspėjo jis.