Be to, B.Obama Prezidento laisvės medaliu, kurį įsteigė J.F.Kenendy, apdovanojo grupę pasižymėjusių amerikiečių, tarp jų - Billą Clintoną ir Oprah Winfrey.

Arlingtono nacionalinėse kapinėse netoli sostinės prie B.Obamos prisidėjo buvęs valstybės vadovas B.Clintonas. Abu prezidentai, lipdami laiptais prie JFK kapo, laikė už rankų Ethel Kennedy, Roberto F.Kennedy našlę.

Pirmoji ponia Michelle Obama ir buvusi valstybės sekretorė Hillary Rodham Clinton drauge su savo vyrais padėjo didelį baltų gėlių vainiką priešais Amerikos 35-ojo prezidento kapą, ant kurio dega amžinoji ugnis. Šalia plevėsavo iki pusės stiebo nuleista JAV vėliava.

Visi keturi pridėjo rankas sau prie širdžių, o paskui pasisveikino su J.F.Kennedy giminaičiais, kurių kai kurie atvažiavo B.Obamos kortežu.

Pagerbimo diena prasidėjo Baltuosiuose rūmuose, kur B.Obama įteikė Prezidento laisvės medalį 16-ai amerikiečių, už jų indėlį įvairiose srityse, pradedant sportu ir pramogų pasauliu, baigiant mokslu ir valstybės tarnyba. Kai kuriems medalis buvo įteiktas po mirties.

"Tai vyrai ir moterys, kurie savo nepaprastame gyvenime primena visiems mums apie žmogaus dvasios grožį, vertybes, kurios apibūdina mus, kaip amerikiečius, potencialą, kuris glūdi visuose mumyse", - sakė B.Obama.

H.R.Clinton, jos dukrė Chelsea Clinton ir kino režisierius Stevenas Spielbergas buvo tarp dešimčių žmonių, sėdėjusių Baltųjų rūmų Rytų salėje, kur vyko ceremonija - pasak B.Obamos, "vienas jo mėgstamiausių renginių kiekvienais metais".

J.F.Kennedy, kuris įsteigė dabartinę šio medalio versiją, 1963 metų lapkričio 22 dieną Dalase nušovė Lee Harvey Oswaldas, kelios savaitės prieš tai, kai jis tuo medaliu turėjo apdovanoti pirmąją jo gavėjų grupę. Iki šiol Prezidento laisvės medalį jau yra gavę šimtai iškilių figūrų.

B.Obama nužudytąjį prezidentą trečiadienį vakare toliau pagerbė per iškilmingus pietus medalio gavėjams Smithsono Nacionaliniame Amerikos istorijos muziejuje. Pietų metu prezidentas susipažino su J.F.Kennedy vaikaičiu Jacku Schlossbergu, kurio motina Caroline Kennedy yra naujoji JAV ambasadorė Japonijoje.

"Jis priminė mums, kad kiekvienas turi galimybę tyrinėti, įsivaizduoti ir (kažką) duoti atgal mūsų didžiai šaliai, nesvarbu, kokį kelią pasirenkame", - apie savo senelį kalbėjo jaunasis Kennedy klano atstovas.

B.Obama sakė, kad J.F.Kennedy Amerikos vaizduotėje išlieka ne dėl to, kad buvo nužudytas, o dėl to, kad įkūnijo žmonių, kuriems vadovavo, charakterį. Jis sakė, kad J.F.Kennedy nepaisė neįmanomų dalykų ir buvo pasiryžęs naujai perkurti pasaulį.

"Tai palikimas žmogaus, kuris būtų galėjęs pasitraukti į prabangų ir lengvą gyvenimą, bet pasirinko gyventi gyvenimą šioje arenoje, - sakė B.Obama. - Kartais plaukdamas prieš vėją, kartais - drauge su juo".

Penktadienį, kai bus minimos nužudymo 50-osios metinės, B.Obama planuoja Baltuosiuose rūmuose privačiai susitikti su Taikos korpuso, kuris taip pat buvo įkurtas J.F.Kennedy iniciatyva, vadovais ir savanoriais.

Clintonų dalyvavimas ceremonijoje prie J.F.Kennedy kapo neabejotinai išprovokuos spėliones dėl to, ar B.Obama turi favoritą 2016 metų rinkimams, kurių metu turi iškilti jo politinis įpėdinis. Kiekvienas buvusios valstybės sekretorės žingsnis yra stebimas ieškant ženklų dėl to, ar ji kels savo kandidatūrą.

Kitas potencialus kandidatas, viceprezidentas Joe Bidenas, dalyvavo tik ceremonijoje Baltuosiuose rūmuose.