B. Obama pirmininkavo Jungtinių Tautų pasaulio lyderių susitikimui kovos su terorizmu klausimais praėjus dienai po to, kai jis ir Rusijos, Kinijos bei Irano vadovai sakė kalbą 70-ojoje JT Generalinės Asamblėjos sesijoje. Kova su terorizmu, ypač Sirijoje, tapo pagrindine pasaulio lyderių diskusijų tema, tačiau iki šiol nebuvo priimtas bendras susitarimas, numatantis, kaip užbaigti konfliktą toje šalyje.

„Aš ne kartą sakiau, kad mums reiks laiko. Tai – nelengva užduotis“, – įspėjo B. Obama, pridūręs, kad yra optimistiškai nusiteikęs, jog brutali grupuotė bus įveikta.

„Tai – netradicinė kova, tai – ilgalaikė kampanija ne tik prieš šį tinklą, bet ir prieš jų ideologiją“, – kalbėjo JAV vadovas.

„Islamo valstybė“ kviečia kovotojus iš viso pasaulio prisijungti prie grupuotės, tokiu būdu pakurstydama baimes, kad islamistų šalininkai grįš į savo gimtines vykdyti išpuolių. Kovą apsunkino Rusijos kariuomenės stiprinimas Sirijoje. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad Maskva galėtų vykdyti oro antskrydžius prieš kovotojus Sirijoje, jei tam pritartų JT, ar to paprašytų Damaskas – Rusijos sąjungininkas.

Nesutarimus tarp Maskvos ir Vašingtono dar kartą antradienį atskleidė tai, kad B. Obamos vadovaujamame renginyje dalyvavo žemesnio rango Rusijos delegacijos atstovas – Rusijos ambasadoriaus pavaduotojas JT Jevgenijus Zagajanovas. Maskva trečiadienį Niujorke pati vadovaus susitikimui kovos su ekstremizmu tema. Šį mėnesį Rusija pirmininkauja JT Saugumo Tarybai.